“Булгартабак“ отчете 33 пъти по-голяма годишна печалба спрямо 2011 г.

Повече от 33 пъти по-голяма нетна печалба през 2012 г. спрямо предходната година, отчете тютюневата група “Булагртабак“ в петък. Компанията съобщи, че приключва миналата година с около 90 млн. лв. консолидирана нетна печалба. Ръстът ѝ е огромен спрямо 2011 г., когато бе отчетен положителен финансов резултат от 2.692 млн. лв.

 

Периодично през миналата година приватизирания през август 2011 г. холдинг съобщаваше за подобряване на финансовите резултати на дружествата от групата и ръст на производството си за износ.

 

Сега тютюневата група отчита запазване на дела си на вътрешния пазар до нивата през 2011 г., когато на продукцията на “Булгартабак“ се падаха 33.8 на сто от цигарените продажби в страната. Компанията продължава да е пазарен лидер въпреки намаленото потребление на цигари, вследствие от влязлата през месец юни забрана за пушене на закрити обществени места, посочват от холдинга.

 

Като цяло тютюневата група отчита ръст в пазарния дял на слимовите ни цигари, цигарите във формат 100’s и десет късовите цигари и лек спад в обема на кингсайз продуктите си.

 

След като за 2011 г. “Булгартабак“ се похвали с 19 процента ръст на износа си, сега експортът ѝ се е увеличил още повече – с около 22.5 процента. Зад граница през миналата година са изнесени 19.165 млрд. къса, докато през 2011 г. са били 15.649 млрд. къса.

 

През изтеклата година групата е реализирала и първите износи на цигари за държави от Азия, Африка и Карибския регион. Пусната е и линия за производство на цигари супер слимс 83мм за износ.

 

През 2013 г. група “Булгартабак” ще продължи политиката си по продуктово обновяване и технологично модернизиране, допълва се в съобщението.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?