Булгартабак увеличава комисиите за изкупуване на тютюна

Срещу забавянето на изкупната кампания на тютюна от реколта 2004 г. протестираха в сряда над 200 тютюнопроизводители от Гоцеделчевския край. Те блокираха около 11.30 часа пътя Гоце Делчев-София при село Господинци. Шосето остана преградено от живата им верига и след 15 часа.

Опасано с жива верига от 1000 души се оказа и Хаджидимово, Благоевградско. Хората се жалват, че имат над 9000 т тютюн на склад, който комисиите на дружествата от системата на Булгартабак холдинг им връщат или оценяват основно като трето качество, разказа пред Mediapool Eлиана Масева, народен представител на ОДС, която посетила района. Тя и колежката ѝ Росица Тоткова сутринта се срещнаха с министъра на земеделието и горите Мехмед Дикме. Изразихме притеснението си за хората, чиято стока не се купува и са затънали в дългове, обясни Масева. Министърът ги е уверил, чи до края на февруари, когато е крайният ѝ срок, изкупната кампания на тютюна ще приключи.

Масева допълни, че са поискали от Мехмед Дикме да се помисли как да се компенсират хората, чийто тютюн е пострадал тази зима от изключително лошите за отглеждането на продукцията атмосферни условия. Министърът е казал, че досега не е обмисляна такава политика за обезщетяване на хората за съсипаната продукция.

Вече няма основания за притеснение относно изпълнението на квотата, поета от Булгартабак, заяви пред Mediapool земеделският министър Мехмед Дикме. В края на миналата седмица той изрази безпокойството си от забавянето на кампанията от холдинга и дори поиска свикване на Надзорния съвет на дружеството по този повод. Сегашното си спокойствие Дикме обясни с това, че междувременно Булгартабак е наваксал сериозно закъснението си. От 10 на сто изпълнение на квотата преди седмица сега дружеството е покрило 30-40 процента. От задължителните близо 6 хил. тона холдингът вече е изкупил 2300 тона, каза Дикме. Кампанията навлиза в пормалния си ритъм, коментира той. Частните дружества, които имаха 70 процента изпълнение, вече са към края на кампанията, допълни министърът.

Това се дължи на назначените допълнително комисии на дружествата за прибиране на тютюна. 50 оценители работят само в Благоевградско, каза Дикме. Според Масева това е така, основно защото холдингът в края на миналата седмица се е договорил с кредиторите си за финансовото обезпечаване на кампанията. От Булгартабак още при иска за свикване на Надзорния съвет признаха, че преговорите за заеми е приватизацията на тютюнопреработватилните предприятия са причина за забавянето на процеса. Новите комисии ще наваксат, уверен е Дикме.

По думите на Масева те обаче съзнателно преоценявали предлаганата им стока и я категоризирали като по-ниско качество. Хората в Хаджидимово ни показаха документи, които сочат, че средната цена, дадена им за стоката, е 2,60 лв., а министър Дикме ги уверявал, че изкупните стойности са в рамките на 3,60 лв. за килограм.

Тютюнът се оценява по строги критерии за качество, които не би трябвало да водят до спекулации, заявиха от Булгартабак холдинг.

Споделяне

Още от Бизнес