Бум на онлайн банкирането и пазаруването у нас заради коронавируса

Бум на онлайн банкирането и пазаруването у нас заради коронавируса

За две седмици в условията на извънредно положение заради коронавируса, принудили голяма част от българите да останат в домовете си, онлайн пазаруването, банкирането и поръчките на храна бележат сериозен ръст. Налице е бум в използването на мобилните апликации, който може да остави трайни навиците и след приключване на мерките за социална изолация.

Това сочи проучване на маркетинговата агенция Brand New Vision съвместно с полската компания за мобилен маркетинг Selectivv, сравняващо употребата на конкретни мобилни апликации за банкови услуги, доставки на храна и онлайн пазаруване в последните две седмици.

Доставката на храна по домовете нараства с двуцифрени ръстове в периода 14-27 март, спрямо предходната седмица. Най-висок скок бележи Takeaway с почти 35%. Мобилната апликация на emag пък привлича с 19.24% повече потребители.

Проучването при мобилните апликации на банките сочи, че макар повечето техни клонове да работят, много от клиентите им предпочитат да управляват финансите си през телефона.

Не е ясно каква обаче ще е реакцията на потребителите след отмяната на извънредното положение, отчита се в проучването. Възможно е да има обратна вълна към традиционните форми на търговия и хранене, но вероятно ще има и хора, които ще предпочетат да останат по домовете си за по-сигурно. Не е изключено да се появят и симптоми на "агорафобия" – страх от напускане на дома, смесване с тълпи и др.

В същото време извънредното положение провокира равносметка доколко ефективно използваме времето си, отбелязват специалистите. Според тях много хора вече си дават сметка за загубата на време в пътуване до банка или магазин и чакане на опашки и най-вероятно засиленият интерес към онлайн пазаруването и банкирането ще остане и след края на извънредното положение.

Вероятно и онлайн образованието няма да е краткотрайно и може да се очаква, че така наречените разрушителни (disruptive) технологии в много кратки срокове ще станат неизменна част от ежедневието ни. Тези тенденции показват, че компаниите трябва  да насочат усилията си към привличане на клиенти към мобилните си приложения в много по-голяма степен, отколкото към традиционните си форми на търговия и услуги, отчита се в проучването.

Откриват се големи възможности за много по-мащабно използване на мобилния маркетинг с цел опознаване на потребителите и предлагане на по-адекватни предложения за тях. Това ще подобри значително продуктите и услугите на компаниите, както и удовлетворяването на техните клиенти, коментират от маркетинговата агенция.

Споделяне

Още от Бизнес