Бундесбанк допусна, че ЕЦБ може да изкупува облигации на страни от еврозоната

Йенс Вайдман

Европейската централна банка (ЕЦБ) би могла да купува от банки облигации и други активи, за да помогне на икономиката в еврозоната, заяви Бундесбанк. Това изявление отбелязва радикално смекчаване в позицията на централната банка на Германия към тази спорна политика, съобщава във вторник агенция Ройтерс.

ЕЦБ понижи лихвите до рекордно ниско равнище и обеща да ги запази ниски за известно време, като едновременно с това наводни заля банковата система с евтини заеми. Въпреки тези мерки обаче възстановяването на икономиката в еврозоната остава все още твърде слабо, а инфлацията – ниска.

Докато търсенето на алтернативни мерки продължава, президентът на Бундесбанк Йенс Вайдман влезе в дебата, като каза, че ЕЦБ би могла да обмисли придобиването на държавни облигации на страни от еврозоната или на високорейтингови активи на частния сектор, като по този начин отвори вратата за една от предизвикващите най-силно разделение политики на ЕЦБ – т. н. количествено облекчаване.

В интервю, публикувано във вторник, Вайдман, който е и член и на управителния съвет на ЕЦБ, добави, че, естествено, частните или публичните активи, които банката била могла да изкупи, трябва да отговарят на определени качествени стандарти.

Той призова за дебат за ефективността на тези мерки, тъй като възможностите за допълнително понижаване на лихвите са ограничени.

"Нетрадиционните мерки, които се разглеждат, като цяло са непроучена територия. Това означава, че имаме нужда от дискусия за тяхната резултатност, а също така за цената и страничните им ефекти", посочва Вайдман.

Това не означава, че програмата за количествено стимулиране като цяло е изключена, посочи той. Трябва да гарантираме обаче, че забраната за парично финансиране се спазва, допълни той.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?