Бунтовници, подкрепени от турски танкове, превзеха ключов град в Сирия

Анкара се опитва едновременно да прочисти границата от „Ислямска държава“ и от кюрдските сили

Турски танкови подразделения са пресекли в сряда границата и са навлезли в Сирия в рамките на военна операция, наречена „Щитът на Ефрат“ и подкрепена от изтребители и бойни самолети на ръководената от САЩ международна коалиция срещу "Ислямска държава".

Официално целта е да бъде изтласкана групировката "Ислямска държава" от граничния сирийски град Джараблус. Анкара обаче се опитва и да попречи на кюрдски сирийски отряди да овладеят контрола над турско-сирийската граница.

Турция започна операции в Северна Сирия, насочени срещу "Ислямска държава" и сирийски кюрдски бойци, за да сложи край на атаките по турската граница, обяви президентът на страната Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Ройтерс.

"В 4 ч. тази сутрин започнаха операциите в Северна Сирия срещу терористични групировки, които постоянно заплашват нашата страна, като ДАЕШ и ПДС“, каза президентът в Анкара, визирайки "Ислямска държава" и силите на сирийската кюрдска Партия "Демократичен съюз" (ПДС), които са подкрепяни от САЩ.

Репортер на агенцията на границата е видял шест турски танка в Сирия и съобщава за интензивен обстрел. Турски изтребители и артилерия също обстрелват цели на "Ислямска държава" в Северна Сирия като част от операцията. Частната турска телевизия НТВ съобщи, че около 20 танка са пресекли границата.

Късно следобед Ройтерс, като се позова на бунтовнически източници, съобщи, че подкрепяните от Турция сирийски бунтовници са влезли в контролирания от "Ислямска държава" сирийски град Джараблус при операция с участието на турски танкове, специални части и военни самолети на оглавяваната от САЩ коалиция,

Бунтовнически командир от групата Файлак аш Шам, който пожела да остане анонимен, заяви пред Ройтерс, че повечето бойци на "Ислямска държава" в Джараблус са се изтеглили, а някои от тях са се предали. Друг командир даде оценка, че до 50 процента от града сега е под контрола на подкрепяните от Турция бунтовници.

"Бойците на ДАЕШ ("Ислямска държава") се изтеглиха от няколко села в покрайнините на Джараблус и се насочиха на юг към град Ал Баб", заяви командирът от Файлак аш Шам.

Ливанската телевизия Ал Маядин съобщи, позовавайки се на местната администрация, че турските специални части са навлезли в Джараблус от север и от запад и установяват контрол над града. По данни на телевизионния канал в резултат на въздушните удари и на артилерийския обстрел сред местните жители има загинали и ранени, които имат нужда от спешна медицинска помощ.

Кюрдската информационна агенция Фърат твърди, че 29 жители на Джараблус са станали жертва на атаката на турската армия, включително четирима души от едно семейство. Според агенцията остатъците от терористични банди на "Ислямска държава" са напуснали града пред погледите на турските военни и отстъпват в южно направление. Те не са преследвани от турските военнослужещи.

Турция се стреми да предотврати завладяването на разположения на западния бряг на река Ефрат Джараблус от кюрдските отряди. Намесата е предизвикана от настъплението на отряди на Партия „Демократичния съюз“. Анкара на няколко пъти предупреждава, че ако частите на ПДС преминат на запад от р. Ефрат и опитат да се установят в района, ще се намеси.

Байдън: САЩ предупредиха кюрдските сили да не преминават Ефрат

Операцията бе предприета няколко часа преди посещението на американския вицепрезидент Джо Байдън в Анкара за разговори и по сирийската криза.

По време на пресконференцията си в Анкара с турския министър-председател Бинали Йълдъръм Байдън отбеляза, че Вашингтон ясно е предупредил прокюрдските сили в Сирия да не преминават западно от река Ефрат, перспектива, притесняваща Турция, предаде Франс прес.

„Ние заявихме напълно ясно…, че те (прокюрдските сили) трябва да се върнат през реката. Те не могат, няма да могат и при никакви обстоятелства няма да получат подкрепа от САЩ, ако не спазят това обещание. Точка“, подчерта.

Кюрдски лидер: Турция навлезе в сирийското "тресавище" и ще бъде поразена

Лидерът на сирийската кюрдска Партия "Демократичен съюз" Салех Муслим написа в Туитър, че Турция е навлязла в "тресавище" в Сирия и ще бъде поразена, както и "Ислямска държава", предаде Ройтерс.

Анкара смята партията на Муслим, която също се бори срещу "Ислямска държава" с подкрепата на САЩ, като заплаха заради връзките ѝ с кюрдските бунтовници от ПКК, борещи се за автономия в Турция от 1984 г.

"Турция е в сирийското тресавище. Тя ще бъде поразена като ДАЕШ", написа Муслим в Туитър на турски, арабски и английски. ДАЕШ е арабски акроним за "Ислямска държава".

"Турската намеса в Джараблус е нарушение на суверенитета на Сирия...и обявяване на война на (кюрдската) автономна администрация и федерална система", заяви Алдар Халил, член на сирийската кюрдска Партия "Демократичен съюз" (ПДС).

През март ПДС и няколко групи техни съюзници обявиха федерална система на администрация в Северна Сирия, припомня ДПА.

Сирийското външно министерство осъди турската операция

Сирийското министерство на външните работи осъди турската военна операция. Според него тя нарушава суверенитета на сирийската територия.

В изявление на ведомството се казва, че всяка операция срещу терористите в пределите на Сирия трябва да бъде водена координирано с Дамаск. Сирийското външно министерство обвини Анкара, че е започнала операцията, за да замени "Ислямска държава" с "други терористични групи".

Споделяне