Бургаска болница въведе електронен търг за лекарства

Семир Абумелих

Бургаската болница “Дева Мария“, собственост на бившия депутат от ГЕРБ Семир Абумелих, въведе собствена електронна система за покупка на лекарства и медицински изделия, с която е намалила разходите си значително. За сравнение подготвяният от държавата електронен търг, който трябва да снабдява с медикаменти всички болници, вече близо три години буксува.

Вече е завършен и първият реален търг за медицински консумативи през електронната платформа.

“Ефектът е осезаем, спечелилите цени са средно с 56% по-ниски от цените,на които до момента сме купували конкретни консумативи. Резултатите ни дават възможност да мислим в перспектива и да преразпределим средства към работни заплати“, обясни Семир Абумелих.

От лечебното заведение съобщиха, че разработката на платформата е отнела повече от две години.

В същността си софтуерът е високотехнологична платформа за провеждане на явни и тайни търгове. Достъпът е контролиран, като всеки доставчик, регистриран в България, може да направи свой акаунт след изпращане на заявка и проверка за идентичност. При генериране на търг от страна на болницата, доставчиците получават автоматични съобщения, с които биват поканени да направят своите оферти.

Една от уникалните функции на платформата е, че всеки участник може да вижда най-ниската предложена цена за артикулите, към които има интерес. Още при регистрация доставчиците се разделят в три групи спрямо своя търговски профил- медикаменти, консумативи, инвентар. Така се гарантира, че всеки доставчик ще получава информация за търгове, касаещи единствено неговия търговски профил.

Системата е възможност и за двете страни в процеса- на болниците дава абсолютна прозрачност по отношение на закупуваните артикули, а на доставчиците- информация за всичко, от което лечебните заведения се нуждаят.

Вече не е необходимо доставчиците да търсят връзки, да правят срещи и да се надяват, че чрез пряко договаряне ще успеят да осъществят партньорски взаимоотношения.

Според Семир Абумелих прякото договаряне е излишно ограничение във възможностите за партньорство и дигиталната ера изисква премахване на ограниченията за време и място.

“Платформата е изключително полезна и заради това, че не е възможно да бъде манипулирана в полза на конкретен доставчик. Заданията по търговете са стандартизирани, а лекарствата се търгуват по международно непатентовано име и в DDD (defined daily dose). Дали сме възможност и на търговците да правят своите предложения по подобряване на спецификацията, като крайната цел е една и съща- качество на възможно най-ниска цена.“. обяснява идеята си Семир Абумелих.

Въпреки силно конкурентната среда, в която са поставени доставчиците, ползите за тях са многобройни. Чрез софтуера те могат да намерят нови пазарни възможности, както и да увеличат оборотите си.

Желаещите да се регистрират в платформата доставчици могатат да го направят на следния адрес.

Споделяне

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?