Буря взе 7 жертви в северна и източна Германия и две в Полша

Буря взе 7 жертви в северна и източна Германия и две в Полша

Седем души загинаха вчера в буря, която се разрази със силни ветрове в северна и източна Германия, повали дървета и кранове и прекъсна железопътния транспорт, предадоха Франс прес и ДПА.

В Хамбург дърво паднало над автомобил, в който имало две жени. Едната е загинала, а другата е приета в болница. Няколко шофьори загинали също от паднали дървета в провинция Мекленбург-Предна Померания, в Бранденбургска област и в Берлин, където също има ранени от бурята.

Железопътният трафик в северна Германия бе спрян заради паднали дървета върху релсите, съобщи железопътната компания Дойче бан. Отменени бяха някои влакове на изток, както и градската железница Ес-бан в Берлин. Пожарникарите в столицата бяха вдигнати по тревога към 19 ч. снощи, в Хамбург те бяха извикани за помощ на 800 места.

Бурни ветрове се разразиха над северния пристанищен град вчера следобед и достигнаха скорост 140 км/ч. (с отделни пориви до 180 км/ч.), след което се насочиха към Берлин и провинциите Саксония и Саксония-Анхалт.

Транспортът в Северна Германия все още не работи в нормален режим след преминаването на бурята Ксавер, която отне живота на най-малко седем души, предаде днес ДПА.

Германските железопътни компании обявиха, че движението на влакове между Берлин, Хамбург, Хановер и Кил е ограничено или прекъснато. Екипите по поддръжка се опитват да отстранят повалени от бурята дървета и да направят необходимите ремонти.

Общественият транспорт в Хамбург постепенно се нормализира. В Берлин обаче все още има нарушения на графика. Говорител на железопътната компания "Дойче бан" предупреди пътуващите да избягват регионалните влакове. "Засегната е цялата мрежа в региона", подчерта той и съобщи за множество паднали на релсите дървета и повредени електропроводи. Според говорителя ремонтите могат да продължат през целия ден.

Около 470 пасажери прекараха нощта на гара в Западна Германия заради силната буря, съобщи ДПА. Около 370 пътници на влакове, пътуващи на големи разстояния, бяха принудени да потърсят подслон на гарата в Минден. Към тях се присъединиха и стотина души, пътуващи с регионални влакове. Пътниците са останали на гарата около осем часа и персоналът се е погрижил за тях. Всички са продължили по пътя си около 5 часа сутринта.

Най-малко двама души загинаха заради ураганният вятър и дъжд, връхлетели снощи Западна Полша, съобщи вътрешният министър Мариуш Блашчак. Трийсет и девет души са пострадали, включително 8 пожарникари, каза министърът.

Единият от загиналите е 67-годишен жител на Любуското воеводство, съобщиха местните власти. Той е паднал от покрива на къщата си, който вероятно се е канел да поправя.

По данни на спасителите заради повалени дървета и скъсани далекопроводи са останали без ток близо половин милион жители на Полша. Блокирани са някои магистрали и жп линии.

Спасителите се отзоваха снощи на 9900 повиквания, съобщи говорителят на противопожарната охрана Павел Фронтчак.

Споделяне

Още от Европа