Буш е готов да даде показания за атентатите от 11 септември

Американският президент Джордж Буш изрази готовност да даде показания пред комисията, разследваща атентатите от 11 септември 2001 г., предадоха осведомителните агенции, цитирани от БТА.

Буш съобщи, че заедно с вицепрезидента Дик Чейни е съгласен да свидетелства на закрито заседание на цялата комисия, а не само на нейното ръководство, както настояваше първоначално. На президентската съветничка по националната сигурност Кондолиза Райс също ще бъде позволено да даде показания публично и под клетва.

По думите на Буш той се е съгласил на такава стъпка, защото според него е необходимо да бъде изградена пълна картина на периода преди терористичните удари. Американците никога не бива да забравят уроците от 11 септември и не бива да приемаме, че опасността е отминала, изтъкна той пред журналисти в Белия дом.

Председателят на комисията Томас Кийн приветства решението, като посочи, че то не създава прецедент. Кореспондент на Би Би Си във Вашингтон посочва, че промяната в позицията на Белия дом показва каква е основната грижа в момента - да се осигури преизбиране на Джордж Буш.

Агенциите отбелязват, че президентът се опитва да задържи онези свои избиратели, според които неговата най-силна страна е умението му да се противопостави на международния тероризъм.

Буш бе подложен на натиск през последните дни, след като бившият му координатор по въпросите на контратероризма Ричард Кларк го обвини, че е пренебрегнал предупреждения за терористичната мрежа Ал Каида, извършила атентатите в Ню Йорк и Вашингтон.

Споделяне

Още от Свят