Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Буш форсира ООН да решава бързо за Ирак

0 коментара

Президентът Джордж Буш каза днес, че ООН трябва бързо да реши как да се противопостави на Ирак. В противен случай САЩ ще разоръжат Саддам Хюсеин с помощта на коалиция от техни съюзници, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Ако Съветът за сигурност ще позволява на един диктатор да лъже и да го мами, съветът ще прояви слабост, заяви Буш пред журналисти преди церемонията за встъпване в длъжност на новия американски финансов министър Джон Сноу.

Преди това той призова в реч Съвета за сигурност на ООН да приеме нова резолюция, която да даде зелена светлина за използване на военна сила против Ирак, като подчерта, че играта на иракския президент Саддам Хюсеин е свършила.

Съветът за сигурност трябва скоро да реши какво да прави. Убеден съм, че той ще разбере, че трябва да държи на резолюцията си от ноември, каза Буш.

Той изтъкна, че от доклада на държавния секретар Колин Пауъл пред Съвета за сигурност е станало съвсем ясно, че Саддам Хюсеин не се е разоръжил. Буш изрази увереност, че след като анализират информацията на Пауъл, съюзниците на САЩ ще поемат своята отговорност.

Добре би било да има втора резолюция на Съвета за сигурност, заяви американският президент, но ясно даде да се разбере, че смята да действа и без такъв документ.

Буш обвини иракския лидер, че се е отнесъл към изискванията на световната общност като към "шега". Ако искаше да се разоръжи, щеше да го стори, каза Буш за Саддам Хюсеин.

Вашингтон ще вземе решение за по-нататъшните действия спрямо Ирак в зависимост от резултатите на предстоящото посещение в Багдад на генералния директор на Международната агенция по атомна енергия Мохамед ел Барадеи и ръководителя на комисията на ООН за разоръжаването ЮНМОВИК Ханс Бликс. Това заяви днес държавният секретар на САЩ Колин Пауъл в телефонен разговор с японския външен министър Йорико Кавагучи, предаде ИТАР-ТАСС.

Казаното от него било в отговор на изявлението на японския му колега, че според Токио е "крайно желателно приемането на нова резолюция на Съвета за сигурност на ООН, ако се окаже неизбежно започването на военна операция срещу Ирак". В същото време г-жа Кавагучи високо оценила доклада на държавния секретар пред Съвета за сигурност на ООН, потвърждаващ според Белия дом, че Ирак не изпълнява задълженията си да се разоръжи. Двете страни потвърдили решимостта си да действат спрямо Багдад, като поддържат тесни съюзнически връзки.

Сътрудниците на американския президент изтъкват, че през следващите няколко дни ще се засили натискът върху несъгласните с военни действия срещу Ирак съюзници като Франция и Германия, но и върху други членки на Съвета за сигурност на ООН, посочва АП.

Повтаряйки като цяло оповестените вчера от Пауъл доказателства срещу Ирак, Буш каза, че Саддам неотдавна разрешил на командирите си да използват химическо оръжие, "същото, за което твърди, че не притежава"

Великобритания ще внесе нова резолюция по казуса Ирак

Междувременно британският премиер Тони Блеър заяви, че ще има втора резолюция на Съвета за сигурност на ООН за Ирак.

Той изрази увереност, че ще накара Франция, Русия и другите страни от Съвета, които се съмняват в необходимостта от война, да променят позицията си. Великобритания и САЩ нееднократно заявяваха, че са готови да атакуват Ирак и без нова резолюция, ако някоя от постоянните членки упражни правото си на вето. "Не мисля, че това ще се случи, каза Блеър в предаването на Би Би Си "Нюзнайт". Не смятам, че ще се стигне до вето."

Премиерът призна, че ако Съветът за сигурност не приеме нова резолюция, британците трудно ще се убедят, че войната е обоснована. "Ако има втора резолюция, мисля, че хората ще застанат зад мен. Ако не, ще трябва да ги убеждаваме дълго", каза той.

Великобритания ще е страната, която ще внесе новата резолюция, разрешаваща употребата на сила срещу Багдад, съобщи АП, като се позова на британски дипломат в централата на ООН. Това обаче няма да стане преди оръжейните инспектори да посетят в края на тази седмица Багдад и да докладват на 14 февруари пред Съвета за сигурност дали Ирак е започнал да сътрудничи активно на проверките. Американски дипломат от ООН е казал на АП, че САЩ ще изчакат демарша на Лондон. Британската резолюция ще допълва резолюция 1441, която заплаши Багдад със "сериозни последици" в случай на нарушения на изискванията на ООН.

Проекторезолюция подготвяна от британците, съдържа възможността за прибягване до сила срещу Ирак, но също така фиксира представянето на ултиматум към Багдад и краен срок за пълното унищожаване на оръжията за масово унищожение, както и на ракетите с голям обсег на Саддам.

Франция: Иракската криза не е игра и не е приключила

Френският премиер Жан-Пиер Рафарен, който е на посещение в Индия, заяви, че иракската криза не е игра и не е свършила. Така Рафарен отговори на думите на американския президент Джордж Буш от вчера, че "играта приключи" за иракския президент Саддам Хюсеин.

Франция желае процесът, започнат с резолюция 1441 на Съвета за сигурност на ООН, да стигне до своя край, каза Рафарен на обща пресконференция с индийския си колега Атал Бихари Ваджпаи. Позициите на Париж и Делхи по този въпрос съвпадат, допълни френският премиер.

Франция е една от държавите сред петте постоянни членки на Съвета за сигурност, които най-силно се противопоставят на война в Ирак. Президентът Жак Ширак каза днес, че все още има алтернатива на войната.

Според френският представител в ООН Жан-Марк Сабатие времето за нова резолюция на Съвета за сигурност все още не е дошло.

Русия смята, че на сегашния етап не е необходима нова резолюция на Съвета за сигурност на ООН за Ирак, заяви днес заместник-министърът на външните работи Юрий Федотов в интервю за Интерфакс.

Бъдещите стъпки на Съвета за сигурност по отношение на Ирак ще зависят от това, какви ще са докладите, които ще представят в Съвета ръководителите на оръжейните инспектори Ханс Бликс и Мохамед ел Барадеи след посещението им в Багдад в края на тази седмица, посочи Федотов.

Той отбеляза, че не е изключено в бъдеще да бъдат приети една или повече нови резолюции за Ирак от Съвета за сигурност на ООН. "Тази възможност не може да се изключва, но целият въпрос е в това какъв ще бъде характерът на тези резолюции. Решенията на Съвета за сигурност трябва да бъдат насочени към решаване на иракския проблем, а не към усложняването му", подчерта Федотов.

Мнението на Москва е, че трябва да продължи работата по политическото решаване на иракския проблем въз основа на съществуващите резолюции на съвета - още повече, че такава е позицията на повечето негови членове, изтъкна Федотов и добави: "Русия възнамерява и занапред да следва тази линия."

Русия и Франция остават на позициите си и след доказателствата на Пауъл
Френският президент Жак Ширак смята, че доказателствата срещу Ирак, представени от американския държавен секретар Колин Пауъл, не са достатъчни, за да се промени позицията на Франция срещу войната в Ирак. Това заяви говорителката на Ширак Катрин Колона, цитирана от световните агенции.

"Отказваме да приемем, че войната е неизбежна", е заявил Ширак в телефонните си разговори днес с лидери на страни-членки на Съвета за сигурност. Той е представил френската гледна точка пред руския президент Владимир Путин, мексиканския президент Винсенте Фокс, сирийския президент Башар Асад и някои други държавни ръководители.

Изявленията на Ширак се различават от тона на днешно изказване на френския външен министър Доминик дьо Вилпен. Той даде да се разбере, че на Ирак не му остава много време, за да изпълни изискванията на инспекторите, отбелязва Асошиейтед прес.

Настояваме Саддам Хюсеин да отговори бързо на изискванията на международната общност, каза френският министър пред радио Юроп-1. Той заяви, че силата може да бъде само последно средство за решаване на конфликта, но добави, че Париж не изключва нито една възможност, включително използването на сила.

Според първоначалните анализи информацията на американския държавен секретар Колин Пауъл за Ирак не дава "никакви нови съществени доказателства", че Ирак има оръжия за масово унищожение, каза днес руският външен министър Игор Иванов, цитиран от ИТАР-ТАСС и АФП. Той подчерта обаче, че за да се направят изводи, трябва да се изчака докладът на експертите. Според Иванов сведенията за пребиваването на Ал Каида в Ирак сега се проверяват.

След като се върна в Москва от Ню Йорк, където участва в специалното заседание на Съвета за сигурност, руският министър на външните работи подчерта, че дебатите в съвета са показали, че руската позиция за Ирак е правилна и няма защо да бъде променяна.

В телефонен разговор вчера президентите на Русия и Франция Владимир Путин и Жак Ширак изказаха единодушно мнението, че за проблема с разоръжаването на Ирак трябва да бъде намерено дипломатическо решение, съобщават Ройтерс и ИТАР-ТАСС.

Президентите на Русия и Франция ще продължат да обсъждат иракския проблем, други международни въпроси и двустранното сътрудничество по време на посещението на Владимир Путин във Франция, насрочено за 10-12 февруари, се казва в съобщение на пресслужбата на Кремъл

Ватиканът се противопостави твърдо на война срещу Ирак

Папа Йоан Павел Втори е дълбоко натъжен от най-новото развитие на събитията около Ирак. Това заяви в интервю за Ройтерс във Ватикана председателят на Папския съвет за справедливост и мир архиепископ Ренато Мартино. Той потвърди позицията на Ватикана, че каквато и да било предвождана от САЩ военна акция срещу Ирак не може да се приеме за "справедлива война" и каза, че зад конфликта стоят може би икономически интереси.

Архиепископ Мартино нарече неубедителни и мъгляви представените от американския държавен секретар Колин Пауъл доказателства, че Ирак нарушава резолюция 1441 на ООН и укрива своите оръжия за масово унищожение. "Учудвам се как тези , които искат да започнат войната, не отчитат сериозните последствия, които ще има тя", каза висшият папски сановник, който е бил 18 години представител на Ватикана в ООН.

Папа Йоан Павел Втори от седмици се противопоставя категорично на военна акция срещу Ирак. Осемдесет и две годишният глава на Римокатолическата църква от полски произход, според когото "всяка война е поражение за човечеството", призовава всички хора с добра воля да правят всичко възможно, за да предотвратят нов военен конфликт в Персийския залив.

От Ватикана опровергаха обаче слуховете, че папа Йоан Павел Втори ще замине на мирна мисия в Багдад. "Папата ще направи всичко, което е във възможностите му, за да запази мира, но не мисли да отива в Багдад", каза кардинал Роже Ечегарай, цитиран от ДПА.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.