Буш и Берлускони се срещат в труден за двамата момент

Ирак във всичките вариации по темата заедно с проблемите на Близкия изток и Балканите - това е с няколко думи програмата на третата среща между италианския премиер Силвио Берлускони и американския президент Джордж Буш, се казва в кореспонденция на италианската агенция АНСА, според която разговорите в ранчото в Крофорд са важно допълнение към международните срещи на италианския премиер и доказателство за отличното равнище на личните отношения и политическото доверие на американската администрация по отношение на италианското правителство.

Агенцията отбелязва, че само британският премиер Тони Блеър, японският министър-председател Джуничиро Коидзуми и испанският премиер Хосе Мария Аснар са получавали подобна покана. Този жест трябва да се тълкува като израз на благодарност за решението на ръководителя на италианското правителство да подкрепи военната операция в Ирак.

Моментът на разговорите изглежда изключително труден както за Белия дом, така и за италианското правителство. Един от основните проблеми, който обединява двамата лидери в безпокойствата им, е трудното протичане на операциите за стабилизирането на Ирак, където в момента се намират почти 3 хиляди италиански военни под британско командване. Нещата не се развиват особено благоприятно и затова Буш беше убеден от своите съветници в необходимостта от намеса на ООН. По този начин експертите се надяват да увеличат броя на държавите, които ще участват в умиротворяването на Ирак, и по-конкретно на мюсюлманските държави, които никога не биха се намесили без мандат от ООН.

В стратегическо отношение САЩ се ориентират към нова геополитическа визия: Ирак да бъде оставен в ръцете на ООН, Афганистан - на НАТО, а Балканите - на ЕС. Президентът Буш обаче, подобно на британския премиер Тони Блеър и в по-малка степен на Силвио Берлускони, е обект на натиск заради т.нар Иракгейт (аферата с фалшивите документи за доставки на уран от Нигер).

Берлускони пристигна на тази среща в един труден за неговото правителство момент, когато разногласията вътре в управляващото мнозинство отново се разразиха преди лятната ваканция на парламента.

За тримата лидери - Буш, Блеър и Берлускони - изходът от затрудненото положение минава единствено през Близкия изток. Именно в тази част на планетата тримата политици, всеки според авторитета си в своята страна, е заложил политическия си престиж и може би съдбата на целия регион. Никога, както сега, предвид ежедневните атаки срещу американски войници и проблемите в Афганистан, Буш не е разчитал толкова на бързото прилагане на пътната карта за мир в Близкия изток и не е насърчавал така активно израелския премиер Ариел Шарон и палестинския му колега Абу Мазен към диалог.

В този смисъл изключително важно значение ще имат разговорите на президента Буш следващата седмица с Абу Мазен и по-късно с Ариел Шарон във Вашингтон. Решението на иракския проблем днес задължително минава през Ерусалим и Рамала, подчертава агенция АНСА в коментара си "Срещата Буш-Берлускони - среща между две залязващи величия".

В това е убеден и Силвио Берлускони след дългия си телефонен разговор с палестинския премиер. Вчера Берлускони обяви, че ще се срещне и с Арафат в качеството си на ротационен председател на ЕС. Това е важна стъпка, след като при неотдавнашното си посещение в Близкия изток Берлускони обяви, че няма да се среща с Арафат, и предизвика раздразнението на палестинската страна и това на някои европейски страни, които припомниха ясната линия на поведение на ЕС: диалог както с Абу Мазен, така и с Арафат.

Още от Свят