Буш и Кери се готвят за последния телевизионен диспут

Президентът на САЩ Джордж Буш и сенаторът от Демократическата партия Джон Кери се срещат довечера в университета на щата Аризона в град Темпе за трети и последен телевизионен диспут преди президентските избори на 2 ноември.

Дебатите започват в 18.00 ч. местно време (04.00 ч. сутринта в четвъртък българско време) и ще траят 90 минути. Те ще са посветени на икономиката и вътрешната политика.

Водещ на дебатите ще е журналистът от телевизия Си Би Ес Боб Шифър. Кандидатите ще разполагат с две минути за отговор на въпрос и 90 секунди за реплика. Водещият може да добави до 60 секунди време за обсъждане на даден въпрос.

Първата телевизионна дискусия между Буш и Кери е била гледана от 62,5 милиона зрители, а втората - от 46,7 милиона, припомня Асошиейтед прес. На предишните избори през 2000 г. Буш получи 51 процента от гласовете в щата Аризона, а демократът Ал Гор - 45 процента.

Буш пристигна в Аризона снощи за среща с привърженици и вечеря със сенатор Джон Маккейн, който бе негов съперник за номинацията на Републиканската партия на изборите през 2000 г., а сега е негов съюзник в предизборната кампания, предаде Ройтерс.

"В сряда вечерта ще кажа на хората, че няма да се връщаме към дните на облагане и харчене", заяви Буш пред свои привърженици. Той критикува Кери, че е либерал с широки пръсти, чийто план за здравеопазването се равнява по думите на Буш на установяване на пълен правителствен контрол в тази област.

Помощниците на Кери заявиха, че той ще критикува Буш заради загубата на работни места, растящите цени на бензина, увеличаващия се бюджетен дефицит и все по-големия брой неосигурени по време на мандата на правителството на Буш.

В проучванията на общественото мнение американците отдават предпочитание на Кери пред Буш по повечето вътрешнополитически въпроси, включително икономиката, работните места, здравеопазването, образованието, околната среда и бюджетния дефицит. Във вътрешната политика Буш има преднина единствено по отношение на данъците и борбата срещу тероризма.

Буш от своя страна ще критикува гласуванията на Кери през 20-те години, които е прекарал в Сената. Той твърди, че Кери е подкрепил повишаване на данъците, по-големи бюджетни разходи и по-голяма държавна намеса.

Кери обещава да увеличи данъците само за американците с годишен доход над 200 000 долара и да осигури данъчни облекчения на тези с по-ниски доходи.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?