Буш отмени завишените мита за внос на стомана

Американският президент Джордж Буш отмени завишените вносни мита за стомана, изправен пред заплахата от търговска война с Европа и САЩ, предаде Си Ен Ен.

Белият дом обаче ще запази системата, която подпомага американските производители, на лицензиране и контрол върху вноса на стомана, за да намали риска от непредвидено големи обеми на чуждестранна стомана.

Решението на Буш бе представено от говорителя на Белия дом Скот Маклелън. "Днес реших да премахна завишените мита", каза говорителят, четейки комюникето пред журналисти. "Тези предпазни мерки вече постигнаха своята цел", добави още Маклелън.

Американският постоянен търговски представител Робърт Зелик, който присъстваше на пресконференцията в Белия дом, потвърди, че американската стоманодобивна промишленост е успяла да се възползва от въвеждането на завишените мита, за да се преструктурира, предаде Франс прес.

Решението е чувствително от политическа гледна точка, заради подкрепата по отношение на тарифите в няколко ключови за предстоящата президентска кампания щати, сред които Пенсилвания, Охайо, Западна Вирджиния, предаде Си Ен Ен.

Тарифите бяха въведени през март 2002 от администрацията на Буш, за да предпазят американската стоманодобивна промишленост, която бе изправена пред фалити и загуба на работни места заради по - евтината стомана, внасяна от чужбина.

"Действах, за да дам на стоманената индустрия време да се приспособи. Действах във време, когато искахме да кажем на света, че ние ще търгуваме, но искаме да търгуваме по честен начин", каза президентът Буш преди да обяви решението си.

Висши президентски съветници казаха, че заплахата от въвеждане на санкции от ЕС и други търговски партньори са оставили малък избор за Буш, освен да отмени митата 16 месеца преди планираното.

Една търговска война ще нанесе повече щети на икономиката, отколкото потенциалната полза от защитата на стоманодобивната индустрия, според представители на администрацията.

Те също така посочиха, че много предприятия ще бъдат облагодетелствани от отмяната на тарифите, тъй като се оплакват от завишените разходи за стомана.

ЕС се закани да отговори на въведените по-високи вносни мита в САЩ, като наложи санкции от над 2.2 милиарда долара върху износа от политически значими щати като Флорида, където братът на Буш е губернатор, отбелязва Си Ен Ен.

Подобни санкции щяха да бъдат наложени от 15 декември и на други щати в Америка. Япония отправи сходна заплаха.

Световната търговска организация (СТО) обяви миналия месец, че въведените от САЩ мита са незаконни. Това беше и причината икономическият екип на Буш да вземе решение за тяхната отмяна.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?