Буш приветства ареста на крупен терорист от Джемаа Исламия

Съединените щати съобщиха, че е бил арестуван лидера на въоръжената ислямистка групировка Джемаа Исламия в Югоизточна Азия. Президентът Буш нарече Ридуан Исамудин, известен още като Хамбали, "добре известен убиец и един от най-зловещите терористи в света", предаде Би Би Си.

Американски служители заявиха, че Хамбали е бил заловен в Тайланд. Не бе съобщено къде се намира той в момента. Джемаа Исламия бе обвинена във връзки с Ал-Каида и че е извършила бомбените нападения на остров Бали миналата година и в хотела в Джакарта миналата седмица.

Хамбали, който бе арестуван на 13 август, бил прехвърлен със самолет в Индонезия и там ще му бъдат предявени обвинения, предаде Ройтерс, позовавайки се на тайландски министър.

По-рано тайландски генерал заявил за агенцията, че радикалният мюсюлмански лидер бил арестуван от тайландски и американски служители във вторник в Аютхая, на около 80 км от Банкок. Заедно с терориста е задържана и една жена.

Хамбали бе предаден на американците, а след това специален американски самолет го взе от летището в Банкок в сряда сутринта, посочил генералът.

Индонезия приветства арестуването на най-търсения терорист в Азия - индонезиеца Хамбали, като важна стъпка в борбата срещу тероризма, предаде ДПА. Поздравяваме властите, които арестуваха Хамбали - този успех ще засили сътрудничеството в борбата срещу тероризма", заяви министърът на външните работи Хасан Вираджуда.

Споделяне

Още от Свят