Бял свят за скандални конфликти на интереси в пътния фонд

Бял свят за скандални конфликти на интереси в пътния фонд

Тринадесет шокиращи случая на конфликт на интереси в пътния фонд съдържа разсекретеният в петък одитен доклад на KPMG за работата на ведомството за бюджетната 2007 г. Одитът бе поръчан след като ЕК замрази всички европейски пари за пътища заради скандала с бившия шеф на фонда Веселин Георгиев, който раздал обществени поръчки за 120 млн. лева на фирми на братята си.

Тайният доскоро документ видя бял свят с мотива по-прозрачна дейност на ведомството.

Най-малко четири от 13-те случая на конфликт на интереси са свързани с Веселин Георгиев, който ръководи фонда в периода 22 декември 2005 – 4 февруари 2008 г. и фирми на братята му – "Биндер", "Перфект – Инвест Холдинг", "Инмат".

Самият Веселин Георгиев е имал дялове в някои от компаниите. Те са получили редица обществени поръчки за милиони, като при някои търгове офертите на братовите фирми далеч не са най-евтините или най-добрите.

Например на 27 септември 2007 г ФРПИ подписва договор за зимна поддръжка в района на Раднево с "Биндер". Офертата на компанията е втората най-евтина като разликата с най-ниската оферта е 2 млн. лева. Компанията с най-евтината оферта е дисквалифицирана. "Биндер – Пътни строежи" взима поръчка за ремонт на пътя Велико Търново – Гурково. Офертата им е третата с най-ниска цена. Офертата на компанията, предложила най-ниска цена, е отхвърлена "по технически причини".

В доклада е описан случай, според който шефът на пътното управление във Видин до март 2007 г. през април 2007 г. става управител на фирмата на Веселин Божков – "Инфрастрой 2001". През юли фирмата взима обществена поръчка за ремонта на пътя Гоце Делчев – Доспат.

Според други скандални случай едни и същи хора са работили във фирмите по изпълнение и надзор на един проект, служители на фонда, участващи в оценителни комисии, са съдружници в компании изпълняващи, поръчки на фонда и т.н.

Одитът на KPMG доказва, че във фонда са били договорени и извършени строителни работи, значително надхвърлящи разходния бюджет на ведомството. Към момента по тези дейности в бюджета има задължения във всички обществени сфери.

Одитът констатира, че не се води архив, липсват договори и анекси към тях, което показва липсата на връзка и комуникация между фонд "Републиканска пътна инфраструктура" и Министерство на регионалното развитие и благоустройството.

Описват се пропуски и несъответствия в процеса на провеждане на тръжните процедури и сключването на договори за изпълнение. Има недопустимо прекласифициране на дейности и разходи от основен ремонт и рехабилитация като текущ ремонт и други.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес