Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Бюджет 2017 успя да мине на първо четене

БСП, ДПС и АБВ гласуваха "против"

9 коментара
Бюджет 2017 успя да мине на първо четене

Парламентът прие на първо четене внесения от кабинета на ГЕРБ проектобюджет, който имаше опасност да пропадне след оставката на кабинета "Борисов" и раздора в управляващото мнозинство - по-специално между ГЕРБ и Патриотичния фронт. Въпреки категоричната заявка на БСП и ДПС, че ще гласуват "против", както и претенциите на ПФ, проектът бе одобрен в петък с гласовете на ГЕРБ, Реформаторския блок, "Атака" и "БДЦ-Народен съюз". След като предишния ден депутатите приеха финансовите рамки за здравеопазване и за социалната сфера процесът по одобряването на Бюджет 2017 г. е необратим.

"За" гласуваха 102 депутати, "против" - 58, а 11 се въздържаха.

Проектът бе подкрепен от ГЕРБ със 75 народни представители, "Атака", останалите бяха от "БДЦ - Народен съюз" и "Реформаторския блок". "Против" гласуваха БСП, ДПС и АБВ. Един депутат от ПФ  бе "против", а останалите се въздържаха.

В последните дни и БСП, и ДПС обявиха, че няма да подкрепят бюджета, а част от Реформаторския блок каза, че ще гласува "въздържал се".

Възраженията на БСП, ДПС и АБВ

"БСП лява България" не подкрепя бюджета, защото той не отговаря не само на нашата философия, но и на икономическите интереси на страната, заяви Румен Гечев от парламентарната трибуна.

Социалистическата партия оттегли предложенията си по бюджета с аргумента, че има само 38 депутати. "Така е решил българският народ, гласувайте си го, желаем Ви всичко добро", каза Гечев.

Според него проектът за бюджет за следващата година, внесен от ГЕРБ, е повторение на тазгодишния. В този си вид той не представлява част от каквато и да било визия на кабинета за икономическо развитие на страната, смята Гечев. "Продължавате да поддържате българската държава като мащеха на българската икономика и правете точно обраното на колегите и от запад, и от изток в ЕС", допълни той.

"Поставихме условие за приемането на законопроекта - именно консенсуса между системните партии. Понеже не се получи, ние няма да подкрепим този законопроект", заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

"Бюджетът за 2017 година не гарантира растеж и бетонира застоя в развитието на обществото. Някои определят този бюджет като консервативен, други като инерционен, копи-пейст на бюджетите от предходните години. Всичко това до голяма степен е вярно”, допълни колегата му Алиосман Имамов. "Това е поредният бюджет на безплодната социална и политическа стабилност, на идеологически противоречивата и нестабилна коалиция, която управляваше през последните две години”, каза Имамов.

Въпреки ултиматума си, че ако не се приеме увеличението на минималната пенсия до 300 лв., няма да подкрепят бюджета, от "Патриотичния фронт" масово гласуваха "въздържал се”, с което на практика помогнаха за прокарването му. От партията признаха, че в бюджета има и добри неща като увеличението на учителските заплати и средствата за издръжка на българските училища в чужбина. Оттам обаче направиха заявка, че ще внесат промени между първо и второ четене, например за увеличаване на средствата за наука.

"След като това правителство е в оставка и няма да носи отговорност, би следвало да се търси консенсус и съгласие по нов бюджет от следващото мнозинство. АБВ ще настоява този бюджет да бъде подчинен на политическия календар и на перспективата за близки избори”, заяви депутатката от АБВ Мариана Тодорова. Тя препоръча 2017 г. да започне с разходването на 1/12 от бюджета за 2016 г.

Горанов: Няма от какво да се срамуваме

"Няма нито една причина да се срамуваме от предложения бюджет, няма нито една погрешна политика в него. Подкрепете този добър бюджет за следващата година”, призова от парламентарната трибуна финансовият министър Владислав Горанов.

За 2017 г. правителството на Бойко Борисов предлага дефицит от 1.3 млрд. лв., което е 1.4 на сто от брутния вътрешен продукт. Икономиката ще расте с 2.5 на сто, а цените ще се повишат с процент и половина.

Според разчетите във финансовата рамка минималната работна заплата ще се увеличи до 460 лева от 1 януари 2017 г.

Без нов бюджет няма по-високи заплати

Зам.-председателката на бюджетната комисия Диана Йорданова от ГЕРБ обясни, че ако не бъде приет държавният бюджет за следващата година, ще се ограничат някои социални плащания и ще спрат ключови реформи.

"Общините, също така министерства и като цяло администрацията ще разполагат с 1/12 до 95 % на базата на бюджета, който е имала за всеки един месец през 2016. Това означава от друга страна, че няма да се облекчи минималната работна заплата, няма да има увеличение на заплати на лекари, учители и социални работници и изобщо навсякъде в секторите, където са предвидени такива. Освен това сме предвидили доста социални плащания, чийто размер е около 400 млн. лева. Това е изключително висока сума и мисля, че няма да е честно спрямо хората, а не спрямо политиците, на които днес ще се наложи да гласуват бюджета“, каза Йорданова.

"Ако бюджетът за 2017 година не бъде приет, няма да се спази графикът за синхронизиране на акцизното законодателство с това на ЕС, ще се забави усвояването на средствата от европейските фондове, поради липсата на съответстващото национални съфинансиране, осигурявано от националния бюджет, тъй като то ще остане на нивата от 2016 година, включително и на получените средства за овладяване на бежанския проблем“, добави финансовия министър Владислав Горанов.

От ГЕРБ се похвалиха със сериозния ръст на средствата за отбрана – с 825 млн. лв.

"Бюджетът на отбраната за 2017 година е бюджет на стабилността и надграждането. В законопроекта за държавен бюджет за 2017 година е заложено увеличение на бюджета на Министерство на отбраната с 1/3. Няма друг сектор в нашето стопанство, който да е получил такова увеличение”, заяви Валентин Радев от ГЕРБ. "След 10 години застой се финансират два мащабни инвестиционни проекта – за придобиване на нов боен самолет и патрулен кораб за Военноморските сили. Трябва да подкрепим този бюджет, защото това е последователна правителствена политика”, заяви Радев.

Милена Дамянова от ГЕРБ пък призова левицата да не си приписва заслугата за увеличаването на учтелските заплати с 8%, а за младите учители – с 10%. Средствата за образование се вдигат с общо 230 млн. лв. ГЕРБ за втора поредна година увеличава учителските възнаграждения, посочи Дамянова.

Част от "Реформаторския блок" подкрепи проекта, за да не остави държавата без бюджет в първите месеци на 2017 г.

"Ако не приемем бюджета, това означава, че страната ще остане 6 месеца без бюджет. Знам, че има възможност да харчим 1/12, много пъти съм управлявал бюджет, знам за какво става дума, но тази 1/12 означава, че няма увеличение за здравеопазване, няма увеличение на минималната работна заплата, на заплатите на учителите, възможност за превъоръжаване на българската армия“, заяви Найден Зеленогорски от управляващото крило на РБ. По думите му, ако това се случи, голяма част от европейските проекти на общините ще бъдат спрени поради невъзможност от съфинансиране, а социалните и здравните системи ще бъдат подложени на много сериозен риск.

"Държавата има нужда от бюджет, хората и бизнесът имат нужда от спокойствие”, заяви депутатът от "БДЦ – Народен съюз” Стефан Кенов, който призова за подкрепа на Бюджет 2017. "Ако не подкрепим бюджета, това значи да работим по бюджет 2016, който пак е на ГЕРБ. Крайно време е да възприемем логиката, че хората нямат лев и десен рафт в хладилника. Бизнесът няколко дни вече повтаря, че има нужда от сигурност, а тази сигурност може да дойде през стабилен бюджет за 2017 година”, посочи Кенов.

2016 г. може да е първата без дефицит след 2008 г.

Прогнозите на Министерството на финансите сочат, че вместо планирания по закона за 2016 г. дефицит в размер на 1.8 млрд. лв., годината ще приключи с балансиран бюджет или дори с излишък, заяви още министър Владислав Горанов.

По думите му настоящата година ще бъде първата без дефицит след 2008 г.

Данъчните приходи към края на октомври 2016 г. нарастват спрямо същия период от предходната година с над 1.7 млрд. лв., като се наблюдава ръст при почти всички групи данъци, каза Горанов. По думите му това се дължи на подобрението в макроикономическите индикатори и по-добрата събираемост на приходите.

Горанов отбеляза, че фискалният резерв към края на октомври т.г. е 14.2 млрд. лв. Ако към тази сума се добави и вземането на Фонда за гарантиране на влоговете, сумата на резерва днес достига 15,8 млр. лв.,добави той. Той смята, че през целия мандат умело, но некоректно се е спекулирало с програмата за поемане на дълг. Няма взети 16 млрд, по програмата, одобрена в края на 2014, новият дълг е малко под 10 млрд. лв и той почти изцяло е на разположение във фискалния резерв, обясни министърът в оставка.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

9 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. анита хегерланд
  #9

  Хвалейки бюджета и резерва в него, г-н Горанов приканва всички недоволни да поискат повишение на заплатата си.

 2. Gluon_deactivated_1487096673
  #8
 3. Boriana Boneva
  #7
 4. Bлaдo
  #6
 5. Gluon_deactivated_1487096673
  #5

  "БСП лява България" не подкрепя бюджета, защото той не отговаря не само на нашата философия, но и на икономическите интереси на страната, заяви Румен Гечев от парламентарната трибуна. Този когато последно се грижеше за "икономическите интереси на страната" в България настана хаос и разруха. Как има лице въобще да говори такива неща?

 6. Boriana Boneva
  #4

  И на второ ще мине. Накрая ще се окаже, че когато всички партии са в опозиция работят по добре. Смешно, но факт.

 7. Nikola Nikolov
  #3

  Идват нови избори.За класиране във властта, трябват много усилия, лъжи и манипулации!Идиотиите, които натрапват популистите на агент дончо/иван-каракачан и бандата майкопродавци-съйдеравцъй около него, точно това целят!А няма нищо чудно, че се облягат на основни комунистически глупотевини - "равенство", "братство", че и свобода за убедителност.Сякаш националният предател съйдерав може да ми е равен, или, опазил ме Бог - да ми е "брат"...

 8. Boriana Boneva
  #2

  Моята приятелка Данчето се песинира като учителка по математика в училище в Люлин. Пенсията й беше м-у 420-460 лв. Дали ако я питам тя ще се съгласи един човек който е работил на нискокволифицирана работа, няма нужния трудов стаж, не се осигурявал редовно, работил е на черно, да получава 100-120 лв. по малко от нея????

 9. Bлaдo
  #1

  а "патрЭотитЭ", които вече опраскаха бОко, ще му опраскат ли и бюджета?

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.