Въпреки съпротивата на ГЕРБ и БСП, Плевнелиев ще пробва нов кабинет с мандата на ПФ

Служебното правителство на двамата президенти ще се забави до Коледа

Въпреки твърдия отказ на двете най-големи партии ГЕРБ и БСП да се съставя правителство в този парламент, президентът Росен Плевнелиев упорито настоява за това и ще търси възможност за формиране на експертен кабинет с мандата на Патриотичния фронт, потвърдиха пред Mediapool различни източници. Това е вбесило изключително много премиера в оставка Бойко Борисов, който се опитва да убеди Плевнелиев да се откаже от идеята си.

БСП ще върне веднага мандата за съставяне на кабинет в този парламент и настоява за възможно най-бързо провеждане на предсрочни избори, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова след проведените в петък консултации с президента. Предишния ден същото декларира и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Без подкрепата на двете най-големи партии, парламентът няма да има мнозинство да формира кабинет с мандата на някоя друга политическа сила.

При това положение отиващият си президент няма друг ход, освен да назначи трети служебен кабинет за своя мандат, въпреки че от думите и подхода му става ясно, че не би искал да се стига до такъв вариант. Но след като няма друг изход, той възнамерява да отложи максимално във времето служебния кабинет – до Коледа. Месец по-късно, на 22 януари, встъпва в длъжност избраният държавен глава Румен Радев, който ще може да разпусне парламента и да насрочи предсрочните избори най-рано за края на март или началото на април. Дотогава ще управлява служебният кабинет, назначен от Плевнелиев, който обаче се договори да избере състава му заедно с новия президент Румен Радев.

Има важни задачи пред държавата

В началото на срещата с лидера на БСП Корнелия Нинова и членове на партийното ръководство, Плевнелиев заяви, че ако е възможно ново правителство в какъвто и да било легитимен формат, той би приветствал тези усилия, защото вярва, а и в последните допитвания народът казва, че не му се ходи пак на избори.

Плевнелиев ще се опита да запази този парламент, защото, по думите му, трябва да се решава въпросът с националния референдум, а страната ни е и пред първото си председателство на Европейския съюз. Освен това депутатите трябва да гласуват антикорупционни и антитерористични закони, както и бюджетът за догодина. Ето защо той се опасява политическата криза, започнала с оставката на кабинета "Борисов 2", да не прерасне в парламентарна.

Росен Плевнелиев поздрави БСП с високия резултат на президентските избори и изрази надежда това доверие на гражданите ще бъде оползотворено и да получи конкретни измерения.

БСП иска предсрочни избори

На консултациите заявихме, че веднага ще върнем мандата, когато ни бъде даден. Няма да участваме и при третия мандат с наши предложения, заяви Нинова след края на срещата.

Нито ще предлагаме министри, нито ще предлагаме когото и да е за служебен кабинет. По конституция това е в правомощията на президента. Ние като партия не участваме в съставянето на служебен кабинет, не участваме по никакъв начин, подчерта Нинова, след като премиерът в оставка Бойко Борисов многократно подкани БСП и Радев да си посочат служебния кабинет и да поемат отговорността за управлението.

Нинова каза още, че няма да пречат за приемане на бюджета и няма да внасят предложения между първо и второ четене. Ще искат обаче парламентът да приеме предложените от БСП силно оспорвани закони за публичната собственост и за храните.

Най-вероятно третият проучвателен мандат ще е за ПФ

По неофициална информация на Mediapool президентът сондира различни възможности за съставяне на експертно правителство в мандата на настоящото 43-то Народно събрание. След като ГЕРБ и БСП върнат проучвателните мандати, третият мандат, който Плевнелиев има право да връчи по собствена преценка, е възможно да бъде на Патриотичния фронт, които призоваха за нов кабинет в това НС.

Представители на Патриотичния фронт заявиха пред Mediapool, че при това положение биха обсъдили варианти за подкрепа от ГЕРБ и БСП, въпреки че шансовете са минимални. "Все пак сме длъжни да опитаме", коментираха от ПФ.

Цяла България реди служебно правителство, само не и президентът

"С оглед на всички слухове в медиите, коментари и спрягани личности за министри и премиер ... Имам чувството, че цяла България реди служебно правителство, само не и президентът. Като човек, който добре познава конституцията, мога да кажа, че най-важното нещо за страната е да не се допусне парламентарна криза", посочи Плевнелиев в петък сутринта пред БНТ от Малта, където бе на посещение преди консултациите с БСП.

Моята задача е да не допуснем парламентарна криза

"Моята задача като демократ е да положа всички усилия - и не само аз, и парламентарно представените партии да не допуснем политическата криза да прерасне в парламентарна. Това прилича на един държавен глава и на един политически елит... Смисълът на консултациите не е да се редят имена, а да се запазят стабилността и парламентарния ред", каза президентът.

Планът му е консултациите с останалите парламентарни групи ще продължат до края на следващата седмица. След това Плевнелиев ще свика извънреден Консултативен съвет по национална сигурност, който заедно с избрания държавен глава Румен Радев, правителството в оставка и парламентарните партии да се обсъдят належащите въпроси около прехода на властта. Едва след това ще стартира процедурата по връчване на мандати за съставяне на кабинет в този парламент, но не с цел да "ги претупаме за ден-два и парламентът да си замине“, а да положат усилия да сформират правителство. Ако не – на ход е президентът“, каза още държавният глава.

Национално отговорно е двамата президенти да съставят служебния кабинет

Той посочи, че не е в интерес на обществото да има противопоставяне между стария и новия президент и "да се окажем в ситуация, в която единият си назначава свое правителство, а другият го разпуска". Според Плевнелиев е национално отговорно служебният кабинет да се състави заедно, но декларира, че "няма да избягам от отговорността си, ако е необходимо, ще нося единствено отговорността за правителството".

Служебното правителство ще е ясно преди Коледа

Съставът на служебния кабинет ще е ясен преди Коледа, каза секретарят на държавния глава Румяна Коларова пред бТВ. Тя отказа да коментира дали се обсъждат вече имена за служебен премиер и министри и коя ще е третата партия, на която Плевнелиев ще предложи проучвателен мандат.

Предсрочните парламентарни избори може да бъдат насрочени около 22 март - 2 април, защото след това следват Цветница и Великден, прогнозира зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Споделяне

Още по темата

Още от България