Общ фронт на БСП, ДПС и ПФ срещу Бюджет 2017

Според Горанов ултиматумите на патриотите и левицата струват 2.7 млрд. лв.

Снимка: БГНЕС

БСП, ДПС и "Патриотичният фронт" изградиха общ фронт срещу Бюджет 2017, който предстои да се разглежда от парламента в петък.

Левицата и патриотите поставиха неизпълними ултиматуми на управляващите, за да подкрепят проекта, като единствено критиката на ДПС е на "принципна" основа – заради сгрешената макрорамка. В отговор премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов обявиха, че има сериозно надигане на популизма.

Със своите общо 85 гласа трите парламентарни групи сами не могат да съборят бюджета, но заради общия им фронт той не успя да пробие на заседанията на комисиите по социална политика и енергетика в сряда.

Троен бойкот на финансовия план за 2017 г.

Бюджетът на "Държавното обществено осигуряване" например беше отхвърлен от ресорната социална комисия, като срещу него се обединиха именно представителите на БСП, ДПС и "Патриотичния фронт" (ПФ).

Димитър Байракторов от ПФ заяви, че няма да подкрепи "бюджет на кражбите и тоталното източване на социалната система". Той поиска пълна ревизия на инвалидните пенсии и посочи, че и за догодина е заложен ръст на инвалидните пенсии. По думите му от разчетите излиза, че всеки втори пенсионер или всеки четвърти гражданин на България , без децата, би трябвало да е изключително тежко болен.

Георги Гьоков от БСП също заяви, че няма да подкрепи бюджета на НОИ, защото няма как, по думите му, социално ориентиран човек да застане зад този застой - замразяване на социални плащания и утвърждаване на бедността. Според него увеличаването на осигурителната вноска с един процентен пункт е стъпка в правилната посока, но би могло да се мисли и за по-висок процент. Той възрази срещу запазването на максималния осигурителен доход и нулевата вноска за фонд "Гарантирани вземания на работниците и служителите". От левицата възнамеряват да внесат редица поправки между първото и второто четене на бюджета.

Председателят на социалната комисия Хасан Адемов (ДПС) заяви, че няма драма, ако не бъде приет бюджетът и единствената опасност е да не се реализира увеличението на пенсиите и по-високите приходи от увеличаването на вноската.

В редиците на Реформаторския блок нямаше единодушие. Димитър Танев заяви, че го подкрепя, защото е необходим в ситуация на политическа нестабилност, докато лидерът на ДСБ Радан Кънев обяви, че няма да подкрепи бюджета в комисия, но в зала вероятно ще търси друго решение. По думите му оставането в сила на миналогодишния бюджет е неоправдана жестокост по отношение на социално-уязвимите групи. Той допълни, че се замисля дали не може да се разчита на служебно правителство да направи по-добър бюджет.

Почти същото беше разпределението на гласовете в енергийната комисия, която също каза "не" на Бюджет 2017.

Горанов: Претенциите на БСП и ПФ струват 2.7 млрд. лв.

Условията, които поставиха БСП и "Патриотичният фронт" пред ГЕРБ, за да дадат подкрепата си за внесения от правителството в оставка на Бойко Борисов бюджет за 2017 г., биха стрували на хазната над 2.7 млрд. лв., заяви финансовият министър Владислав Горанов пред журналисти в сряда.

За сравнение, планираният дефицит за 2017 г. е 1.33 млрд. лв.

Загубите в бюджета от въвеждането на минимална пенсия от 300 лева биха били 1.5 млрд. лева, а от приемането на прогресивен подоходен данък - 1.236 млрд. лева, каза Горанов.

Именно заради притесненията си от изблик на популизма той обмисляше да оттегли проектозакона за бъджета, но в крайна сметка се отказа, за да не отпаднат заложените в него ръстове на минималната работна заплата от 420 лв. на 460 лв., на учителските възнаграждения с 8%, на средствата за пенсии, образование и отбрана.

Борисов: Ще счупите държавата

"Когато гласувате бюджета, една голяма молба имам към вас - популизмът вече взима страховит връх сред политическата класа, панически, пазейки се да не сгрешите", предупреди и премиерът Бойко Борисов от парламентарната трибуна. По думите му много от предложенията към бюджета са популистки и ако тези предложения станат факт, на годишна база бюджетът ще губи около 3 млрд.

"Ще счупите държавата накрая“, каза той и отчете, че това, което казва, му носи негативи. Борисов подчерта, че доходите по времето на правителството му са се вдигнали с 11 %.

Искането за минимална пенсия от 300 лв. бе поставено пред управляващите от "Патриотичния фронт", които още по време на предизборната кампания за президент залагаха на тази карта и техният кандидат Красимир Каракачанов излезе трети в надпреварата. Партията настоява за почти двойното увеличение на минималната пенсия, която сега е 157.44 лв., за да подкрепи бюджета на ГЕРБ.

Ултиматумът за въвеждане на прогресивно облагане върху доходите на физическите лица на мястото на сегашния плосък данък бе поставен от БСП преди ден. Според тяхното искане минималната заплата трябва да е необлагаема, а за сумите над нея да има данък между 10 и 25 на сто за доходите между минималната заплата и 10 хил. лв. За сумите над тази облагането ще е 27%.

Менда Стоянова: Нямаме мандат за смяна на данъчната система

"Социалната несправедливост на плоския данък се потвърждава от ограниченото му приложение в ЕС и по света. Не става въпрос за ляво и дясно, а за социална справедливост", заяви депутатът от БСП Георги Търновалийски, който мотивира предложението на левицата пред бюджетната комисия. "Въвеждането на плоския данък от тройната коалиция беше грешка. Той е не само плосък, но и безкрайно нисък и няма освобождаване на минималните доходи. Този модел на данъчно облагане е антисоциален и задълбочава социалната поляризация в България, поради което искаме неговата отмяна", коментира и колегата му Румен Гечев. Според него предложената от левицата прогресивна скала ще доведе до повече приходи в бюджета.

"Становището на Министерството на финансите, което получихме, е, че въвеждането на необлагаем минимум от 420 лв. ще лиши фиска от приходи в размер на 1.133 млрд. лв., а от 460 лв., колкото ще е минималната работна заплата от 1 януари 2017 г. - 1.25 млрд. лв.", посочи председателката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова.

Тя не коментира искането на БСП по същество, а с оглед на политическата ситуация. "Безотговорно е в последните месеци от работата на Народното събрание парламентарна група от 38 народни представители да направи сериозни изменения в данъчната система на България. Това е добра заявка за предизборната кампания и е редно да попитаме хората дали да променим данъчната система в България. Но ние нямаме мандат за подобно нещо сега, когато новият президент след два месеца ще разпусне парламента", заяви Стоянова.

В крайна сметка комисията отхвърли в сряда искането на левицата за отмяна на плоския данък.

БСП: Изтегляме всичките си предложения по Бюджет 2017

В края на деня левицата обяви, че ще изтегли всичките си предложения по Бюджет 2017 и потвърди, че депутатите от БСП ще гласуват "против".

"Утре (в четвъртък, б. р.) ще изтеглим нашите предложения по бюджета за 2017 г. и ще ги реализираме, когато спечелим парламентарни избори и управляваме държавата. Тогава ще си провеждаме тези политики", заяви председателят на БСП Корнелия Нинова. Тя обясни, че са проведени срещи с другите парламентарни групи, на които е обсъден бюджетът.

"Днес събрах Изпълнителното бюро и нашата парламентарна група и в резултат на разговорите взехме решение – няма да подкрепим бюджета, който е внесен от правителството на първо четене. Това е отговорност на екипа на Борисов", допълни Нинова. Тя подчерта, че този бюджет е изготвен преди изборите и управляващите имат мнозинство да го приемат. "Ще влезем в зала и ще си кажем позициите, ще участваме в обсъждането, но няма да го подкрепим", категорична бе Нинова.

Гласуването на Бюджет 2017 на първо четене в пленарна зала засега е насрочено за петък, докато в четвъртък ще се разглеждат бюджетите на "Държавното обществено осигуряване" и на Здравната каса.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес