Бюджет 2018 беше приет със заплаха за оставката на Караянчева

Със спорна процедура ГЕРБ оряза гласувани над 1 млн. лв. за църкви, но Горанов обеща да ги даде

Бюджет 2018 беше приет със заплаха за оставката на Караянчева

Парламентът прие основния закон за следващата година бюджет 2018 късно вечерта в четвъртък под заплахата за оставка на новия председател Цвета Караянчева.

Поводът беше спорната процедура, с която беше отхвърлено предложението за отпускане на 1.1 млн. лв. за ремонта на храм-паметника "Св. Александър Невски" и манастира "Св. Георги" в Атон.

Предложението беше внесено от депутата от БСП Васил Антонов и мина на две гласувания, подкрепено и от депутати от "Обединени патриоти". Въпреки това ГЕРБ поиска ново прегласуване на закона с аргумента, че този закон отделните норми са математически свързани, по думите на финансовия министър Владислав Горанов. Така се стигна до повторно прегласуване, а Горанов обеща все пак да даде парите за двата храма.

Това обаче стана повод лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ да предупреди председателя на парламента Цвета Караянчева:

"Г-жо Караянчева, направихте втора стъпка в посока на оставка. Първата стъпка бе в заявление за нарушаване на конституцията и правилника, а втората е днес, когато нарушението на правилника е факт и потвърждава заявлението преди това".

Лидерът на ДПС призова мнозинството да уважи институцията председател на Народното събрание и да не кара Караянчева да нарушава основния закон и парламентарния правилник.

В крайна сметка след двудневен маратон държавният бюджет за 2018 г. беше приет в 23 часа в четвъртък вечерта.

За първи път бюджетът на ГЕРБ се определя като социален заради увеличаването на парите за образование  с 490 млн. лв. спрямо 2017 г., за здравеопазване – с 500 млн. лв. повече, в социалната сфера – 740 млн. лв. повече и за сектор „Сигурност“ – с 280 млн. лв. повече, основно за увеличение на заплатите.

Догодина разходите на държавата ще бъдат с 4.4 млрд. лв. повече в сравнение с очакваните през 2017 г. През 2018 г. фискът планира да похарчи 39.3 млрд. лв. при 34.9 млрд. лв. очаквано изпълнение тази година.

Голямата част от ръста на разходите е заложен в частта "капиталови разходи", тоест за строителство и ремонти, но той е много зависим от степента на изпълнение на европроектите. Например за 2017 г. бяха заложени капиталови разходи за 6.2 млрд. лв., но се очаква да се реализират само 4 млрд. лв. Финансовото министерство очевидно разчита догодина изоставането да се навакса, като отново залага 6.2 млрд. лв. капиталови разходи.

С изключение на почакването на пенсионната осигуровка и акциза върху цигарите догодина ставките на основните данъци се запазват. През 2018 г. фискът очаква да събере с 3.3 млрд. лв. повече в сравнение с 2017 г. Залага се данъчно-осигурителните приходи да бъдат с 1.9 млрд. лв. повече от събраните тази година.

За 2018 г. е заложен дефицит от 1.1 млрд. лв. или 1% от БВП, като стремежът е да се стигне до нулев дефицит. Очаква се държавният дълг в края на 2017 г. да достигне 23.6 млрд. лв., а догодина да се свие до 23.5 млрд. лв. или 22.3% от БВП.

Споделяне

Още от Бизнес