Бюджетната комисия подготви почвата за бърз избор на подуправители на БНБ

Бюджетната комисия подготви почвата за бърз избор на подуправители на БНБ

Парламентарната бюджетна комисия прие процедурни правила за избор на подуправители на БНБ, които ще позволят веднага, след като новият гуверньор на Централната банка бъде избран и номинира експерти за свои заместници, те да бъдат гласувани от народното събрание.

По този начин, според думите на председателя на комисията Менда Стоянова, парламентът ще има юридическа възможност веднага да действа. Процедурните правила ще важат за приемането на всички подуправители, уточни тя.

Въпреки че правилата за избор на управител на БНБ се оспорват пред Конституционния съд, процедурата за определяне на наследник на Иван Искров няма да се забави, заяви Менда Стоянова. Тя каза, че е абсолютно убедена, че няма противоконституционност на правилата за избор на управител на Централната банка.

Няма да може изслушването на кандидатите за управител на БНБ да се състои на 10 юли, тъй като Иван Искров си е подал оставката, считано от 10 юли, коментира Менда Стоянова. Това означава, че негов приемник може да се избере най-рано на 11 юли, но тъй като денят е събота, управител на БНБ ще бъде избран през седмицата след тази дата, посочи председателят на бюджетната комисия. Дотогава Искров ще е управител на БНБ в оставка.

Ако новият управител на БНБ успее да направи номинации за свои подуправители в един разумен срок от четири-пет дни след назначаването си, то ние бихме могли по правилата, които днес приехме, до края на юли да изберем и подуправители на БНБ, посочи Стоянова.

Ако парламентът не се справи с това, подуправителите на БНБ трябва да бъдат избрани или през септември или на извънредно заседание на парламента по време на ваканцията на депутите през август.

Правилата за избор на подуправители, както и за избор на управител на БНБ, не съдържат критерии за избора, а създават процедурата, по която действа Народното събрание, уточни Менда Стоянова.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?