Бюджетната комисия пусна двата петролопровода

Бюджетната комисия пусна двата петролопровода

Проектите за строителство на двата петролопровода Бургас-Александруполис и Бургас-Вльора получиха одобрението на народните представители от комисията по бюджет и финанси почти без възражения. Практически и двете споразумения, с които България поема сериозни ангажименти по петролните тръби, бяха приети от шестима народни представители и единствени депутатите от опозицията – общо четирима, се обявиха против ратификацията на документите. Толкова бяха присъстващите от общо 27 народни представители в парламентарната комисия по бюджет и финанси.

Дебатите в парламентарната комисия бяха вяли и повечето от народните представители оставиха впечатление, че нямат представа какви стратегически проекти се обсъждат. Те не реагираха на открито абсурдни изявления на представителя от изпълнителната власт – заместник-министърът на регионалното развитие Калин Рогачев, че петролната тръба от Бургас до Александруполис е с готови подробни устройствени планове (ПУП) и същевременно няма изработен доклад на оценка за въздействие на петролните тръби върху околната среда (ОВОС), защото ОВОС-а се възлага от инвеститорите на проекта, а такива все още няма.

Опасността за населението и туризма по Южното Черноморие при евентуална екологична катастрофа беше основният мотив на депутата от ДСБ Веселин Методиев за отказа му да подкрепи и двете тръби, които тръгват от района на Бургас. Според Методиев, след като се построят съоръженията, туристите в Поморие и Созопол вече няма да виждат хоризонта, а два огромни железни града, които плуват във водата. Веселин Методиев допълни, че при евентуални разливи, при скачването на нефтените танкери с платформите с буйовете на платформите, целият бряг на юг от Бургас ще е унищожен, а компенсациите за българските граждани при замърсяване са нищожни. Единствено варненци имат изгода да се построи тръбата, коментира шеговито Методиев..

Народният представител от ОДС Мария Капон попита защо не е уточнена държавата, в която ще се регистрира бъдещата проектна компания за Бургас-Александруполис. Капон прогнозира, че фирмата за тръбата ще се регистрира в някоя от офшорните зони на Европейския съюз, като Лисабон например.

Капон беше и единственият народен представител, който обърна внимание на клаузата в чл. 14 от споразумението за Бургас-Александруполис, в която се указва, че то се сключва за неопределен срок и всяка страна може да излезе от него след достигане възвращаемостта от проекта за петролопровода.

Заместник-министърът на регионалното развитие Калин Рогачев пропусна да отговори защо документът за тръбата до Александруполис е с неопределен срок, а този за петролопроводът АМБО има тригодишен период на валидност. Т.е. ако проектната компания АМБО не започне да строи петролна тръба до три години след влизане в сила на споразумението, то правата върху този проект изчезват и той може да се реализира от всеки следващ кандидат.

Такъв ограничителен период не е предвиден за руските компании, които държат мажоритарния пакет акции в бъдещия проект до Александруполис единствено срещу обещанието, че ще доставят петрол.

Практически монополистите “Транснефт”, “Газпром” и “Роснефт” могат да не строят и през следващите 50 години тръба и ще имат правото да спрат всеки следващ инвеститор, който поиска да вложи пари в тръбата от Бургас до Александруполис. Или да му продадат полученото безплатно право върху проекта на българската територия.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?