"Capital Economics": Разпадането на еврозоната ще засили растежа в Европа

Потенциално разпадане на еврозоната ще спести на нейните членки години, прекарани в стагнация и ще им позволи да се върнат към растеж, според лондонската анализаторската компания "Кепитъл Икономикс" (Capital Economics).

В доклад на компанията, цитиран от агенция Блумбърг, се посочва, че така ще се засили конкурентоспособността на по-слабите икономики, както и вътрешното търсене в Германия, което ще доведе до засилване на глобалния растеж.

"Това, което мнозина смятат, че ще бъде катастрофа, всъщност ще отвори вратите към нов ръст на икономиката, и то не само за по-слабите членки на блока, но и за Европа като цяло", пише в доклада.

"Кепитъл Икономикс" посочва, че страните от еврозоната, които сега изпитват проблеми, ги очакват още по-тежки години, тъй като свалят цените в опит да възвърнат конкурентоспособността си спрямо страни като Германия с огромен търговски излишък.

"При настоящите условия най-слабите държави членки на еврозоната, като Португалия, Италия, Ирландия, Гърция и Испания, рискуват в продължение на много години и дори на десетилетия да бъдат изправени пред икономически спад и дефлация", твърди Кристофър Смолууд от "Кепитъл Икономикс".

В същото време "Германия (най-голямата икономическа сила в еврозоната) ще продължи да намалява износа си..., ограничавайки по този начин перспективите за износ на своите партньори", обяснява икономистът.

Той допълва, че независимо от големия си търговски излишък, Германия не позволява нарастване на потреблението, въпреки че това може да помогне на най-слабите икономики. По този начин Германия ги тласка към дефлационни мерки, което допълнително ще повиши дефицита им.

"Дългосрочно това ще доведе до слаби резултати в еврозоната, а един от основните аргументи за въвеждането на еврото беше засилването на икономическия просперитет", посочва икономистът.

Според него разпадането на еврозоната ще позволи на най-слабите страни да излязат от нея и да се върнат към националните си валути като оставят курса им да се понижи, "заличавайки по този начин цялата или част от липсата си на конкурентноспособност и стимулирайки износа си".

В същото време Кристофър Смолууд изтъква, че "най-доброто решение за Европа" е разпадането като цяло на еврозоната и връщането на всички предишни валути и най-вече на германската марка.

Германската марка би повишила цената си, с което ще се засили и вътрешното търсене, за да се поддържа заетостта и растежа. Това пък ще доведе и до по-висок стандарт на живот в страната, посочват анализаторите.

Дълговата криза в Гърция подкопа еврото и накара правителствата от Испания до Италия да приемат тежки мерки за съкращаване на бюджетните дефицити. Това допълнително влоши прогнозите за възстановяването от кризата в близко време.

Споделяне

Още от Бизнес