CAЩ отхвърлят критиките на Хюман райтс уоч

САЩ са лидер в света по съблюдаването и утвърждаването на човешките права, заяви говорителят на Държавния департамент Ричард Баучър в отговор на критиките от правозащитната организация Хюман райтс уоч по повод малтретирането на затворници в Абу Граиб от американци.

Хюман Райтс уоч публикува годишния си доклад, в който посочва, че името на САЩ като държава, спазваща човешките права, силно е пострадало след разкритията за издевателствата в Абу Граиб.

Баучър ги определи като ужасни и подчерта, че за тях ще се търси лична отговорност.

"Човешките права са неразделна част от нашата политика. Ние ще полагаме дипломатически усилия и ще упражняваме натиск там, където има проблеми с човешките права", каза той.

При Путин ситуацията с човешките права значително се е влошила

По отношение на Русия Хюман Райтс уоч пише, че ситуацията с правата на човека се е влошила значително. За последните четири години Русия не само не е решила отдавна съществуващите проблеми в тази сфера, но и е загубила голяма част от постигнатото в епохата на гласността, сочи международната организация.

Независимо от заявленията на властите, в документа се посочва, че в Чечения шеста година продължава война, при която и двете страни допускат многобройни нарушения на човешките права.

Месец преди публикуването на документа, по време на посещението си в Германия, руският президент Владимир Путин заяви, че войната в Чечения е приключила преди три години.

Хюман райтс уотч посочва още, че руското правителство не е успяло да предотврати издевателствата на милицията, ширещото се насилие в армията и лошото отношение към настанените в детски и социални домове, както и в психиатрични клиники.

Освен това, многопартийната система в Русия практически е изчезнала. Средствата за масова информация са под контрола на Кремъл. Президентът контролира и назначенията на губернатори.

Въпреки заявленията на руския президент за привързаност към курса на демокрацията, дори събитията в Беслан бяха използвани от Путин за укрепване "вертикала на властта". Той предложи губернаторите вече да не се избират, а да се назначават от него, както и да се въведе контрол върху съдебната власт от страна на изпълнителната, посочва хюман райтс уотч.

Руският президент излезе с инициатива изпълнителната власт да установи контрол над назначенията във Върховния съд, който отговаря за назначенията и уволненията на магистрати.

Хюман райтс уотч посочва, че Кремъл избирателно прилага силата на закона за разправа с неудобни лица, като бившия изпълнителен директор Михаил Ходорковски.

На съдебна разправа са подложени и също и руски учени, сътрудничили на чужденци, като Игор Сутягин и Валенин Данилов.

През май 2004 г. в обръщение към нацията Путин обвини неправителствените организации, че служат на чужди интереси. Няколко дни по- късно външното министерство обвини хуманитарните организации в Чечения, че благородните им цели са прикритие за антируска дейност.

Хюман райтс уоч поиска специален прокурор за Абу Граиб

Международната правозащитна организация поиска американското правителство да назначи специален прокурор за издевателствата в багдадския затвор Абу Граиб, който е един от най-очевидните примери за нарушение на човешките права през 2004 г.

Хюман райтс уоч сравнява Абу Граиб със ситуацията в суданската провинция Дарфур.

Докладът критикува опитите на високопоставени служители от администрацията да прехвърлят вината върху младите войници, изпратени да се бият в Ирак и Афганистан, вместо да поемат отговорността за политиката и издаваните заповеди.

На пресконференция във Вашингтон директорът на Хюман райтс уоч Кенет Рот посочи, че американското правителство постепенно губи способността си да упражнява натиск за спазване на законите в чужбина, тъй като самото то не е склонно да го прави в САЩ.

Рот допълни, че неотдавнашните действия на американските власти в борбата срещу тероризма са навредили на авторитета на Вашингтон в областта на човешките права.

В доклада се посочва, че американската администрация е реагирала на атентатите от 11 септември 2001 г., без да се съобрази със стандартите, отнасящи се до човешките права.

Правителството на Буш трудно може да защити принципите, които самото то нарушава, отбеляза Рот.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?