Чак идното лято общините ще могат да кандидатстват за пари от селската програма

Танева и заместникът й Георги Костов прерязаха лентата на противопожарната кула в горското стопанство "Елешница"

Едва през следващото лято общините ще могат да кандидатстват за финансиране по новата Програма за развитие на селските райони. До средата на 2016 г ще бъдат отворени общинските мерки по нея, каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева при откриването на реновиран парк в Добринище в четвъртък.

По думите на агроминистъра, всички сегашни усилия на ведомството и на Държавен фонд "Земеделие“са  насочени към успешното приключване на старата селска програма, което зависи от изпълнението на общинските проекти, което е около 90%. Сигурна е загубата на 143 млн. евро, а под риск са още 243 млн. евро.

По-рано през деня Танева откри и противопожарна кула на територията на държавното горско стопанство "Елешница" в село Орцево, община Белица. Тя е една от общо деветте построени с 4 млн. лв. от старата селска програма.

В новата са предвидени 20 млн. евро за допълване на националната система от противопожарни кули.

"Амбицията е да покрием 100 % от горските територии. В момента се работи по проектирането и доизграждането на националната единна информационна система за превенция срещу пожарите“, каза земеделският министър.

Работи се и по изграждането на нови горски пътища и ремонт на съществуващите, което също ще помогне за подобряване на възможностите за реакция при горски пожари. Само през тази година е планирано да се изградят 535 км горски пътища на територията на страната и да се рехабилитират стари такива.

До момента са регистрирани над 300 пожара, при които са засегнати 19 хил. декара горски територии, съобщи още Танева, цитирана от пресцентъра на земеделското министерство. От пострадалите терени 1560 декара са с огромна щета и с нужда от залесяване.

"Най-тъжното е, че само 4% от горските пожари възникват от природата, всичко останало е плод на човешката небрежност и в много малък процент умисъл. Винаги трябва да използваме възможността да възпитаваме българина и младото поколение как да пазим и да се грижим за гората. Недопустимо е да има засегнати 19 хил. декара и 96 % от тях да са плод на човешката небрежност“, подчерта Танева.

Все пак ведомството отчита двойно намаление на щетите от горски пожари спрямо предходни години, които са били със сходен климат като тазгодишния. По-малкият брой щети се дължи на предприетите мерки за по-бързо осведомяване на горските стопанства и пожарните за възникнали пожари.

Споделяне

Още от Бизнес