Част от споменатите в президентската формация се разграничиха

Няколко часа след публикацията на Mediapool за политическия проект на президента Георги Първанов, част от споменатите за вероятни участници в него отрекоха да имат нещо общо с него. Други настояха на този етап името им да не бъде замесвано. Трети обаче – като народни представители от БСП - отказаха официален коментар и препоръчаха "да изчакаме 11 ноември“, когато се очаква президентът да даде официално старт на начинанието. Както Mediapool съобщи обаче, малко вероятно е тогава да бъдат назовани конкретни партии или лица, а по-скоро да се лансира инициатива за създаване на политическа алтернатива.

Помолена да коментира дали е канена в проекта на Първанов, бившият еврокомисар Меглена Кунева заяви в четвъртък пред Нова телевизия, че остава в партията си НДСВ. "Всеки проект, който заявява себе си, че е центристки, разбира се, че е интересен за обществото и интересен за мен като човек, който е свързан с една центристка партия“, каза тя.

Кунева обаче изтъкна, че не уважава "тези политици, които често сменят своите политически партии". "Не съм от тях“, заяви тя.

Запитана дали е водила някога разговор с Първанов да участва в новия му проект, Кунева отговори: "Тъй като той ще обявява проекта, единствено той може да каже с кого е водил разговор и да бъде говорител сам на себе си, а не аз“.

Според нея "никой политик не може да каже априори "не, аз по никакъв начин няма да участвам в политическия живот", защото "всички трябва да бъдат водени от едно - има ли нужда от участието на една конкретна личност в политическия живот точно в този момент". Кунева каза, че отговорът на този въпрос може да бъде даден само тогава, "когато има много ясен обществен мандат, искам да подчертая - обществен мандат, за това какво се очаква в следващите четири или пет години от тази институция".

"Аз съм свикнала да нося резултат, така както беше с преговорите, така както беше с влизането на България в ЕС. Ако аз знам какъв резултат се очаква от мен, тогава аз мога сериозно да водя такъв разговор, но пак подчертавам, че аз не сменям политическата си сила", заяви Меглена Кунева. Относно спрягането на името ѝ за кандидат-президент тя поясни, че това станало "някак си отвън, през медиите, през много очевидно изчисления на социални инженери, че бих могла да бъда кандидат, но аз все още не мога да възприема този въпрос съотносим към мен, защото не виждам задача, не виждам мандат."

Бившият вицепремиер и настоящ депутат от БСП Меглена Плугчиева не пожела да коментира евентуалното си участие в проекта "Първанов", но препоръча, да се изчака 11 ноември.

В специално изявление телевизионният шоумен Слави Трифонов коментира, че замесването му в бъдещ политически проект "е лъжа“. "Никога не съм бил обвързан с нито една политическа партия, с нито един политик и смятам подобни инсинуации за долнопробни нечистоплътни клевети“, казва той.

"Моето мнение е, че настоящата българската политическа система е порочна и на този етап не виждам смисъл от мое участие в нея. Бъдете сигурни, че ако някога реша да влизам в политиката, ще ви уведомя лично, а не чрез съмнителни слухове в съмнителни медии", заявява Трифонов.

Журналистът Велизар Енчев е направо обиден, че името му се свързва с Първанов. "В последните 20 години съм сред най-острите и последователни критици на вътрешната и външната политика на Георги Първанов, особено на неговото обвързване със Слободан Милошевич по време на кървавия разпад на Югославия“, каза Енчев.

"Винаги съм коментирал критично ролята на Първанов при съставянето на тройното правителство, близостта му с престъпни олигархически фигури и отговорността му за изпращането на военен контингент в Ирак и разполагането на американски бази на българска територия“, изтъкна той.

"Свързването на името ми с този политик е обида за моя личен и политически мироглед“, казва той.

"Не зная какъв е проектът на президента Георги Първанов“, каза и Иван Гранитски. Той декларира, че никой не е водил разговори с него за участие в новия проект.

"Слушам по медиите и чета, че такъв проект съществува. Но ми се струва смешно да коментирам нещо, което не съществува“, допълни той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?