Част от централния площад на Пловдив е оградена като частна собственост

Сн. БНР

Част от централния площад на Пловдив е оградена с ограда, на която виси надпис "Частен имот". Заграждението до Централната поща в града е поставено от собственици на павилиони, които общината събори през миналата година, предаде БНР. Целта на местната власт беше да разчисти входа към една от архитектурните забележителности в града - Одеона.

Според собствениците на съборените павилиони земята под тях е частна. Общината обаче твърди, че е общинска.

Между собствениците на магазините и местната власт от години течаха съдебни дела, които според общината са завършили в полза на администрацията. Имало и документи за собствеността на павилионите.

Адвокатката на собствениците Паулина Христева обясни, че огражденията са поставени, тъй като нейните клиенти искат да покажат на обществеността, че този имот действително е частен.

"Всеки може да загради имота си, когато прецени. Просто решихме да сигнализираме обществеността и да се види, че този имот е частен. Никога не е била оспорвана собствеността върху този имот. Не са водени дела в този смисъл. Единственото, което се е случило е, че община Пловдив издаде заповед за събаряне на постройката в имота. Тя беше съборена по време на висящ процес. В момента има висящ процес относно законосъобразността на тази заповед. Но до този момент собствеността върху имота не е оспорвана. Този имот се води частен. Ако общината е имала някакви твърдения, че той е общинска собственост, е следвало да заведе иск за собственост. Такова дело не е заведено. Заповедта за реституция не е оборена. Не е оборен и нотариалният акт, с който разполагат доверителите ми", коментира адвокат Христева пред БНР.

Споделяне

Още по темата

Още от България