Частните фондове в здравеопазването също остават за втората половина на мандата

Ясният модел за участието на частни фондове в здравеопазването, които да конкурират Здравната каса ще е готов до пролетта, а въвеждането му вероятно ще остане за втората половина на мандата на правителството. Това коментира в парламента здравният министър Таня Андреева в петък.

 

Малко преди нея премиерът Пламен Орешарски заяви пред депутатите, че не е написал "големи думи" в управленската си програма, но реформи ще бъдат направени. Като пример той даде намеренията за създаване на допълнителни стълбове в системата на здравното осигуряване, което щяла обаче да се забави.

 

Такива стълбове в момента има в пенсионната система. Задължителните пенсионни фондове, които правят втория стълб в системата, обаче все още не изплащат пенсии. В началото на 2011 г. пък професионалните пенсионни фондове бяха принудени да предадат на Националния осигурителен институт близо 70 млн. лв. събрани от осигуряващи се, които трябваше да се пенсионират до края на 2014 г., за да се допълнят изплащаните им от солидарния първи стълб пенсии.

 

Тези стълбове в пенсионната система бяха въведени като част от реформата през 2000 г., която да доведе до по-справедливо формиране на обезщетенията за пенсионерите според плащаните от тях осигуровки и която трябваше да е комбинирана с вдигането на възрастта за спиране на работа, но въпреки това решението на тези проблеми вече бе оставено за втората половина на мандата.

 

По отношение на здравеопазването, отсъствието на резерви в здравната система ще забави, но няма да отмени желанието ни да направим и допълнителни стълбове в системата, така че наистина да достигнем вече и до по-ефективна конкуренция, така че да окажем натиск върху цени и качество на здравни услуги, заяви Орешарски.

 

Андреева допълни, че в момента се разработва концепцията за втория стълб на здравното осигуряване, но отказа да даде подробности, защото имало различни идеи и те трябва да бъдат дискутирани от експертите и да преминат през обществено обсъждане.

 

"Може да се направи втори стълб, който подобно на пенсионното осигуряване да бъде задължително или доброволно осигуряване", обясни само здравният министър и посочи, че ясният модел ще е готов до пролетта, а въвеждането му вероятно ще остане за втората половина на мандата.

 

По думите ѝ "в момента се справяме със спешната помощ и болниците, които са в много сериозни просрочия и рискуваме да ги загубим".

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?