Частните училища не искат да обучават безплатно 20% от децата срещу субсидии

Частните училища не искат да обучават безплатно 20% от децата срещу субсидии

Частните училища са против да получават държавно финансиране за обучаваните в тях деца под условието да осигурят безплатно обучение на 20% от учениците, каквато поправка прие в последния момент парламентарната образователна комисия при гласуването на второ четене на промените в Закона за училищното образование.

По предложение на Реформаторския блок беше прието училищата и детските градини, които получават единната държавна издръжка за дете, да са задължени да освобождават от такса 20% от децата, сред които тези с изявени дарби и специални потребности.

Това очаквано не се понрави на частните училища, които във вторник обявиха, че това предложение не е съгласувано с тях и призова депутатите да проявят здрав разум при гласуването в зала. Според тях с този текст ще се въведе нова привилегия за група деца, което автоматично значи дискриминация на останалите ученици, за които семействата ще плащат такси.
Председателят на Асоциацията на частните училище Милка Славчева постави въпроса кой ще осигури издръжката за обучението на тези 20 процента деца и ученици, приети безплатно в частни училища. По думите ѝ е незаконно, неморално и несправедливо да се товарят с
допълнителни такси останалите родители на деца в частните училища, за да се осигурят средства за безплатно обучение на приетите ученици.

Според нея с тази промяна ще има възможност за корупционни практики и за конфликти между родители в частните училища заради двете групи ученици - с платено и с безплатно обучение.

Можело да има и натиск върху директорите и собствениците на частните училища да приемат определени деца за безплатно обучение, като няма да са ясни критериите за това кои деца са талантливи или са със специални образователни потребности.

Философията на въвеждането на държавна издръжка за децата от частните училища и градини е те да са равнопоставени с посещаващите общински и държавни.
Идеята е сумите, които частните училища получават под формата на държавна субсидия да бъдат приспадани от таксите и по този начин родителите да бъдат облекчени.

Сега средният стандарт за издръжка на учениците в държавните и общинските училища е около 1400 лева годишно.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?