Чехите избират за пръв път президент с пряко гласуване

Двама бивши премиери и татуиран композитор са сред деветимата кандидати

Милош Земан (вляво) и Ян Фишер

В петък и събота чехите гласуват на първи тур на президентски избори, за да изберат приемника на Вацлав Клаус. Така за първи път държавният глава на Чешката република ще бъде избран пряко. Ако никой от кандидатите не получи абсолютно мнозинство вторият тур на изборите ще се проведе 25 и 26 януари.

Новият президент ще е третият държавен глава на Чехия от обявяването на независимостта ѝ през 1993 г. след починалия през 2011 г. бивш дисидент Вацлав Хавел и евроскептика Вацлав Клаус, чийто втори петгодишен мандат изтича на 7 март. И двамата бяха избрани от парламента с процедура, която бе  критикувана за сложността си. През февруари м.г. депутатите  решиха занапред президентът да се избира с всеобщо пряко гласоподаване.

Макар и да не разполага с широки правомощия като в САЩ или Франция, президентът на Чехия назначава и уволнява премиера и другите членове на правителството, утвърждава приетите от парламента закони или им налага вето, което парламентът може да заобиколи с прегласуване на текста. Президентът избира членовете на съвета за валутна политика на централната банка и назначава съдиите и генералите в армията.

Деветима кандидати ще си оспорват президентския пост. Двама от тях са сочени за фаворити, а един е доста колоритна личност, отбелязва Франс прес.

Двамата фаворити

Първият от фаворитите е Ян Фишер. Той е бивш премиер и оглавява временното правителство на Чехия от април 2009 г. до юли 2010 г., след падането на кабинета на Мирек Тополанек в разгара на чешкото ротационното председателство на ЕС. Фишер се явява като независим кандидат, предпочитан е от бизнес средите.

Роден е на 2 януари 1951 г., завършва Висшето училище по икономика и работи основно в Националната статистическа служба, която оглавява в периода 2003 - 2009 година. След като приключва мандатът му на временен премиер, той става заместник-председател на Европейската банка за възстановяване и развитие.

Фишер има един развод зад гърба си и три деца. Преди падането на комунистическия режим той е бил член на Комунистическата партия, но по-късно признава, че това е било грешка. Запаленият по числата бивш статистик говори четири езика (английски, френски, руски и немски) и е почитател на музиката и на литературата. Интересува се много от еврейската култура и еврейските традиции. Твърди се, че не празнува християнските празници.

Другият фаворит е Милош Земан, социалдемократически премиер на Чехия в периода 1998 - 2002 година. Той е привърженик на социалната пазарна икономика, известен е с ината си, с ироничните си коментари и най-вече с цветущите си изказвания. Така например за Земан журналистите са евтина стока или оборски тор, словашката бира става само за изплакване на ченета, а еколозите само вредят на природата. През 2002 г. Земан сравни тогавашния палестински президент Ясер Арафат с нацисткия лидер Адолф Хитлер. После се оправда, че става дума за грешка на пунктуацията.

Земан е жизнерадостен, набит, с бели коси, с иронична усмивка. Той е приет в Комунистическата партия през 1968 г., но две години по-късно е изключен. Още по онова време Земан не пести критиките си срещу комунистите. След падането на комунистическия режим през 1989 г. Земан става част от социалдемократите, после поема лидерството на партията и я превръща в голяма политическа сила. Дълго време е смятан за противник на Вацлав Клаус, но през 1998 г. сключва именно с него пакт за стабилност, по силата на който става премиер и отстъпва поста на председател на долната парламентарна камара на партията на Клаус.

Земан има един развод зад гърба си, втора съпруга и две деца. Роден е на 28 септември 1944 г. От 2002 г. живее официално на село, но се твърди, че дърпа конците на чешката политика задкулисно. Обича чешката бира и традиционната чешка напитка Берхеовка.

Колоритният кандидат

Колоритният кандидат е 53-годишният Владимир Франц, композитор, художник и преподавател в пражката театрална академия. Той е фен на татуировките и 90 процента от тялото му е покрито с живописни рисунки. Франц е автор на 140 пиеси и опери, но е защитил и докторат по право.

Той се кандидатира за президентския пост след призив във Фейсбук и твърди, че е кандидат на всички чешки граждани. Татуираният кандидат за президент е наричан в родината си Аватар. Води кампанията си във Фейсбук и тя е насочена към младите. Има 55 000 последователи в социалната мрежа. В наскоро проведено допитване сред 61 500 ученици от 441 училища Франц събра подкрепата на 40,7 процента от тях, докато другите осем кандидати останаха със смешно малки проценти.

Според истинските социологически анкети обаче Франц може да се класира между трето и шесто място. Творецът е седемкратен носител на престижната театрална награда Алфред Радок. Последната му опера е на основата на научнофантастичния роман на чешкия писател Карел Чапек "Войната на саламандрите" и премиерата ѝ беше в четвъртък в Националния театър в Прага.

Победителят ще бъде излъчен на втори тур

Последните проучвания на избирателните нагласи отреждат на двамата фаворити по между 20 и 25 процента от гласовете, с лека преднина за Земан.

"Не съм сигурен, че допитванията са напълно надеждни за тези първи президентски избори с пряко всеобщо гласуване", посочва политологът Томаш Лебеда от Карловия университет в Прага, цитиран от БТА. "На парламентарните избори хората решават рационално, в зависимост от икономическата програма на партиите. Всичко обаче сочи, че тези фактори ще играят по-малка роля на тези президентски избори", смята той.

Политическите партии са представени от заместник-председателя на социалдемократите Иржи Динтсбир, външния министър Карел Шварценберг от дясната партия ТОП 09 и заместник-председателя на друга дясна формация - Гражданска демократическа партия - Пржемисъл Соботка.

Сред кандидатите има и три жени - председателката на евроскептичното движение "Суверенитет" Яна Бобошикова, актрисата и бивша депутатка Татяна Фишерова и евродепутатката  християндемократка Зузана Ройтхова. Шансовете им обаче са минимални.

Ако няма непревиден развой на събитията, Фишер и Земан ще се борят на втори тур в момент, когато в страната се води полемика за принадлежността им към Чешката комунистическа партия преди  "нежната революция" от 1989 г.

"Не искам президентът на обичната ми страна да е бивш член на престъпна партия", възмущава се бившата гимнастичка Вера  Чаславска, която е седемкратна олимпийска шампионка през 1964 и  1968 г. и е била преследвана от властите през 70-те и 80-те години.

"Давам си сметка, че мнозина почтени хора са станали членове на партията под натиска на обстоятелствата и че днес съжаляват  за това. Те обаче не се кандидатират за президент", заявява тя.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?