Чехия планира да блокира европейската интеграция на Албания заради спора с ЧЕЗ

Чехия планира да блокира даването на статут на кандидат за членство в ЕС на Албания заради спора на Тирана с чешкия енергиен гигант ЧЕЗ, предаде агенция МИА, като се позова на чешките медии.

Според правителствени източници в Прага преди известно време Чехия е изпратила сигнали на Албания, че спорът с ЧЕЗ може да повлияе на европейската ѝ интеграция. Премиерът Бохуслав Соботка каза, че Чехия като цяло подкрепя разширяването на ЕС към Западните Балкани, но в случая с Албания ще държи на защитата на чуждестранните инвестиции, стабилността на бизнес климата и борбата с организираната престъпност.

"Всяка страна, която получава статут на кандидат, трябва да изпълнява условията и това ще се гледа и в случая с Албания", каза Соботка.

През 2009 г. ЧЕЗ купи 76 процента от албанската електрическа компания КЕШ, но през януари миналата година ѝ беше отнет лицензът за работа с мотива, че не осигурява достатъчно енергия и не инвестира в енергийната мрежа.

По-късно чешката компания заведе дело срещу Албания в международния арбитражен съд с искане Тирана да ѝ плати обезщетение за това, че не е защитила инвестицията на ЧЕЗ от 102 милиона евро в албанската електроразпределителна мрежа.

Европейската комисия препоръча Албания да получи статут на кандидат за членство в ЕС, а решението за това ще бъде взето на срещата на върха на ЕС в края на юни.

Споделяне

Още от Европа