Черноморските общини са категорично против "Бургас-Александруполис"

Общата позиция на кметовете на черноморските общини Бургас, Созопол, Поморие и Несебър е категорично против осъществяването на проекта Бургас – Александруполис чрез буйове, на които ще се разтоварва петролът в морето. Това заяви заместник – кметът по екология на Община Бургас Ивелина Василева по време на състоялото се в четвъртък предварително обществено обсъждане между представители на проектната компания "Транс Болкан Пайплайн" и представители на различни екологични, граждански и партийни организации.

Кметовете на българските черноморски общини Бургас, Созопол, Поморие и Несебър са срещу предвижданата технология за разтоварване на петрола в открито море, вместо в пристанище.

Буйовете (стоянка за разтоварване на танкери, закрепена на морското дъно с мека връзка) ще са разположени на 15 км навътре в морето в границите на бургаското нефтено пристанище "Росенец". Експерти твърдят, че разширяването на пристанището, така че да може да обслужва танкерите, може да нанесе много по-сериозни щети на екологията от буйовата технология.

Ивелина Василева заяви, че позицията се позовава на подписаната преди време от кметовете Харта за съпричастност към опазването и бъдещето на Черно море.

"Настояваме никакви инженерингови и строителни дейности по проекта да не започват, преди да му бъде изготвена пълна независима експертиза, включваща екологична оценка, пълна оценка на риска, както и подробен икономически анализ”, се посочва още в становището. Тези етапи обаче са задължителни преди стартирането на проекта.

Обсъждането в Бургас се съпровождаше от няколко митинга, а общата позиция на кметовете беше посрещната с овации от протестиращите.

Споделяне

Още от България