Червени кметове се събират да спасяват замразени проекти

"Обезпокоена“ от спрени общински проекти по оперативни програми, БСП организира среща между партийното ръководство начело с лидера Сергей Станишев, народни представители и кметове на червени общини, на която да се набележат конкретни стъпки за отблокирането им. Това обяви във вторник след заседание на Изпълнителното бюро (ИБ) говорителят Корнелия Нинова, като посочи, че сбирката ще е в петък в Шумен.

Нинова обвини управляващите, че спирането на проектите "става непрозрачно“ и че стопирането на проекти по оперативни програми ще "създаде проблеми“ с Брюксел, тъй като средствата за тях вече са осигурени оттам и са несъстоятелни аргументите, че "в държавния бюджет“ няма пари за тях.

"Тези действия от страна на правителството не помагат за преодоляване на кризата, те са прокризисни – ограничават инвестициите в общините и създават условия за увеличаване на безработицата“, каза още Нинова. Затова на срещата в Шумен ще изслушаме кметовете, ще направим анализ на всеки един проект и ще излезем с конкретни законодателни предложения, посочи тя.

Миналата седмица от регионалното министерство съобщиха, че спират временно 19 проекта за подобряване на градската среда на обща стойност 163 млн. лева, които са със завишени цени. Те са по Оперативна програма "Регионално развитие". От екоминистерството пък смениха приоритетите за финансиране на общински проекти по програма “Околна среда“.

Новото ръководство на МРРБ направило анализ на европроектите, одобрени от предшествениците им, и установило, че цените в офертите са завишени спрямо реалните пазарни стойности в сектора на строителството в момента.

Проектите са на общините Белослав, Благоевград, Бургас, Велинград, Горна Оряховица, Гоце Делчев, Кърджали, Ловеч, Лом, Нова Загора, Пазарджик, Петрич, Пловдив, Попово, Разград, Русе, Столична, Хасково и Шумен. Сред по-скъпите проекти са един на Столична община за 12 млн. лева, с които ще се ремонтират подлези и междублокови пространства. Русе пък иска да строи зона за отдих в Дунавския парк за 11 млн. лева.

В следващите седмици външни оценители ще проверят цените и сметките в 19-те проекта, а Управляващият орган на ОПРР ще анализира доколко са икономически изгодни. След приключване на ревизията общините ще трябва да коригират проектите си и едва тогава да преминат към сключване на договор с изпълнител, казват от МРРБ.

Освен това са определени максимални прагове на проектните предложения – за общините на 7-те големи града той ще бъде до 10 млн. лв., за останалите общини горният праг ще е до 5 млн. лв.

От някои общини вече се оплакаха, че с ограниченията, които им се налагат, няма да могат да осъщетсвят проектите си и може би ще се откажат от тях.

Споделяне

Още от България