Чешка компания се съди със Столичната община заради трамваен ремонт

Чешката компания "Инекон груп" е предявила иск в арбитражен съд в Чехия за 10.8 млн. евро с наказателна лихва 8.25% за неизпълнение на договор от страна на общинското дружество "Столичен електротранспорт", съобщи БТА в сряда.

Делото се води заради сделка, сключена от кмета Бойко Борисов през 2006 година, в която "Инеком" се задължи да ремонтира 18 трамвая в халетата на "Трамкар".

След близо 3-годишни препирни между чехите и българската фирма кой е виновен за забавения ремонт, "Инеком" заплаши да съди подизпълнителите по договора с мотив, че са причинили оскъпяване на поръчката.

През 2009 година течаха преговори между столичното кметство и чуждата фирма, които, както става ясно от заведения съдебен иск, са се провалили. Чешката страна настоява да ѝ бъдат платени по 1.36 млн. евро за трамвай, а Столичната община държи на 928 000 евро на трамвай. Първоначалният договор бе за 660 000 евро на трамвай.

От Столичната община декларират, че ще подпомогнат "Столичния електротранспорт", правоприемник на "Трамкар". Ще бъде наета специализирана в арбитражните спорове чешка правна кантора.

"Имаме претенции и по отношение на качеството на изпълнение, имаме направени

рекламации и на изправността на мотрисите, като се е наложило подменянето на някой елементи по няколко пъти", каза зам.-кметът по транспорта Любомир Христов, цитиран от БТА.

Споделяне

Още от България