Чешката полиция арестува двама предполагаеми виновници за отровния алкохол

От чешката полиция и съда съобщиха, че са открити основните предполагаеми виновници за безпрецедентното натравяне с фалшив алкохол, който отне живота най-малко на 25 души в Чехия, предаде Франс прес, цитирана от БГНЕС.

"Започнахме съдебно преследване срещу двама души за особено тежко престъпление", заяви пред журналисти Роман Кафка, прокурор от Злин (Източна Чехия). "Тези двама души нарочно са произвели в края на август, началото на септември високо токсична смес от метанол и етанол, за да я предадат на човек, който отговарял за разпространението", допълни прокурорът.

Двамата виновници, които били от област Моравия - Силезия (Североизточна Чехия), могат да бъдат осъдени на 12 до 20 години затвор при строг режим, каза още същият източник.

Самоличността им не беше разкрита, но единият от тях е мъж на 42 години от Острава.

"Получихме пълни самопризнания, включително и мотивите им", заяви прокурорът, без да дава повече подробности.

Според Кафка "тези хора са си давали сметка за възможно увреждане на живота и здравето на хората на цялата територия на Чехия. Аферата не е приключила, предстои огромна работа", заяви от своя страната началникът на полицията Мартин Червичек.

"Знаем източника, от който фалшивият алкохол е пристигнал на чешкия пазар, познаваме хората, които са направили фалшивия алкохол", обобщи той.

Според него на чешкия пазар са предложени 15 000 литра фалшив алкохол.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят