Чешките власти обсъждат закупуването на руска ваксина

Чешките власти обсъждат закупуването на руска ваксина

Чешките власти обсъждат възможността за закупуване на руската ваксина срещу коронавирус "Спутник V". Това заяви в интервю, публикувано на сайта на в."Право", съветникът на премиера по въпросите на ваксинацията на населението и бивш здравен министър Роман Примула, цитиран от ТАСС.

"Разбира се, че обсъждаме това", подчерта той, отговаряйки на въпрос за възможността за закупуване от Чехия на руската ваксина по примера на Унгария.

По думите на Примула "Спутник V" се доказва като надеждна и безопасна ваксина. Висока оценка съветникът на премиера даде също на китайската ваксина "Синофарм" (Sinopharm). С нея бяха имунизирани голям брой граждани.

"Тази ваксина (Sinopharm) е чудесна в това, че тя, изглежда, е способна да се справи с различните мутации (на коронавируса), тъй като съдържа цяла редица антигени. От друга страна, имунитетът, който се създава след ваксинацията с нея, се запазва за значително по-малък срок, отколкото при други ваксини. Това, разбира се, е неин (голям) недостатък", каза Примула.

Съветникът на премиера не вижда проблем в това Чехия самостоятелно, без посредничеството на Европейската комисия, да закупува ваксини директно от компании производителки. По думите му това е необходимо, за да се осигури ефективна реализация на кампанията за ваксинация на жителите на страната.

В Чехия кампанията за ваксинация се забави, след като Pfizer/BioNTech съобщиха за технически проблеми с производството на ваксини и за намаляване на доставките за страните от Европейския съюз. Чехия досега е ваксинирала срещу коронавирус едва 1,85 процента от населението си.

Междувременно чешкият здравен министър Ян Блатни заяви вчера, че властите не планират да закупуват ваксини, които не са регистрирани от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА).

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус