Чешкият президент възложи на Станислав Грос да състави новия кабинет

Чешкият президент Вацлав Клаус възложи на вътрешния министър Станислав Грос да състави нов кабинет след оставката на министър - председателя.

Владимир Шпидла реши да се оттегли от премиерския пост след изключително слабото представяне на партията му на изборите за Европейски парламент през юни.

34-годишният Грос, който също така оглави и управляващата Социалдемократическа партия, е популярен политик.

Той обаче е изправен пред изключително трудна задача.

Президентът Клаус каза, че Грос трябва да намери поне още един глас, за да си осигури мнозинство в парламента и да представи жизненоспособна управляваща коалиция, преди да го номинира официално за министър - председател.

След среща с президента в четвъртък Грос каза пред репортери, че иска да състави кабинет, който да издържи до изборите през 2006 г. и че няма да разчита на подкрепа от комунистите.

Шпидла оцеля при вота на доверие в своята партия, като спечели с малко мнозинство. Над 100 от опонентите му гласуваха против него, но не им достигнаха 6 гласа, за да имат мнозинство от три пети за смяната на Шпидла.

Въпреки това резултатът беше достатъчно неблагоприятен за Шпидла, за да го накара да се оттегли.

Вотът на доверие бе предизвикан след катастрофалното представяне на партията в европейските избори през юни, което показа, че голяма част от ляво-центристките гласоподаватели са недоволни от непопулярните реформи в публичните финанси.

Споделяне

Още от Свят