Честито Възкресение Христово!

Гвардейско честване и заря прекъснаха богослужението в храм-паметника "Св. Александър Невски"

Честито Възкресение Христово!

Православният свят днес празнува Възкресение Христово, най-големият  празник за църквата.

Възкресението на Исус Христос е най-великото  събитие в историята на човешкия род, смята християнството. Великден е сред така наречените подвижни празници и се определя в зависимост от първото пролетно пълнолуние.

Според българската народна традиция Великден отбелязва възкръсването на природата за нов живот, победата на пролетта над зимата.

"Христос воскресе!" и "Воистина воскресе!" са думите, с които целият християнски свят се поздравява на Великден.

Точно в полунощ в събота срещу неделя с камбанен звън храмовете в цялата страна отбелязаха празника. Рано сутринта в неделя се отслужва тържествена литургия.

По традиция свещта, запалена на службата, се носи да догори вкъщи – така в дома символично се внася новата светлина.

Патриарх Неофит оглави вечерното богослужение за Възкресение Христово, което включи Пасхална утреня и Златоустова литургия. То започна снощи в 23.30 часа в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

На богослужението присъства президентът Росен Плевнелиев.

В полунощ патриархът излезе от храма, за да възвести Христовото Възкресение с думите: "Христос Воскресе".

Негово светейшество отправи и пасхално приветствие към православния български народ. В храма беше донесен и Благодатният огън, за поредна година пренесен от Йерусалим от българска делегация.

В наситената с напрегнато очакване тишина на пролетното утро, в зората на деня Господен, с радости, вяра и непосрамена надежда посрещаме вестта за празният гроб, в който бе разположен разпнатия за векове Син Божий, Син човешки”, каза патриарх Неофит в обръщението си за Великден.

"До нас достига ангелската вест: "Христос Воскресе”. Щедрата Божия любов, която не можа да се примири с това, че онзи, който бе сътворен по Божий образ и подобие ще остане роб на греха, на тлението и смъртта, подвластен на страстите и похотите на всичко онова, което познаваме като плодове на богопротивния дух. Христос възкръсна от мъртвите, за да ни върне вечния живот, който бяхме загубили поради непослушанието на прародителите ни”, добави патриархът.

Незнайно защо обаче таи година за първи път църковната служба за Възкресение беше съпътствана с гвардейско честване и заря, която дори прекъсна богослужението.

Споделяне

Още от Общество

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?