Четири от блокираните в пещера деца в Тайланд са спасени

Операцията по изваждането на 12-те момчета и треньора им продължава в понеделник

Снимка: Архив

Четири от 12-те момчета, които бяха блокирани в пещера в Тайланд заедно с треньора им по футбол, вече са спасени, обявиха тайланските власти в последните минути, след като преди това световните агенции съобщиха за шест спасени деца.

Младежите са в добро състояние. Те са на възраст между 11 и 16 години.

В неделя започна операцията по изваждането на децата от пещерата, където са блокирани от 23 юни. Акцията ще продължи в понеделник, тъй като водолазите имат нужда от около 10 часа за възстановяване.

"Днес е големият ден. Момчетата са готови да посрещнат всички предизвикателства", каза в началото на акцията губернаторът на провинция Чианг Раи Наронгсак Осатанакорн. Той отговаря за кризисния щаб.

Първото спасено момче вече е транспортирано с хеликоптер до болница.

За да се извадят 13-те души от пещерата, в района са пратени 13 чуждестранни водолази, пет тайландски водолази, пет морски пехотинци, допълва Ройтерс.

Спасителните екипи от 3-4 дни са репетирали изваждането на момчетата. Операцията обаче може да отнеме 3-4 дни, защото всяко дете ще бъде вадено поотделно.

Момчетата ще бъдат изваждани поетапно, като всяко ще е придружавано от двама водолази. Единственият начин за изваждането им е през тъмни и тесни пасажи, пълни с кал и вода и със силни течения и при въздух, в който кислородът не достига. В тъмнината под водата водолазите ще се ориентират по въже. Момчетата и техният треньор вече са обучени да се гмуркат.

Вчера губернаторът Наронгсак Осатанакорн каза, че сега условията за изваждането на групата са най-подходящи - нивото на водата в пещерата е спаднало през последните дни и времето е благоприятно.

Миналия понеделник децата и треньорът им бяха открити в пещерата след 10-дневно търсене. Те са в добро състояние, но възможностите за спасяването им се оказаха много трудни. През седмицата започна обучение на децата да се гмуркат. Междувременно, бяха пробити над 100 дупки в повърхността на пещерата, като някои се оказаха дълбоки към 400 м, но въпреки това спасителите не можаха да се ориентират къде са разположени децата и треньорът им.

В спасителната акция през седмицата почина един доброволец.

В събота американският предприемач и милиардер Илон Мъск предложи да се изгради мини подводница за спасяването на момчетата. Той е изпратил свои специалисти в Тайланд, които да помогнат в спасителната операция.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят