Четири плажа на къмпинги дадени на концесия без конкурс

Правителството предостави на концесия без конкурс плажовете на четири къмпинга по Южното Черноморие, стана ясно в сряда след заседанието на кабинета. Това са бреговете на къмпингите “Веселие”, “Каваците Юг”, “Градина” и “Черноморец”.

Право на 20-годишната концесия върху плажните ивици се придобива от собственика на къмпингите - акционерното дружество “Хелио-тур-с”, Созопол. Дружеството е наследник на държавния “Балкантурист”, който е стопанисвал държавните бунгала. През 2000 година държавната фирма “Хелио-тур-с” е приватизирана от РМД-то със същото име и придобива петте къмпинга, заедно със земята под тях. Година по-късно “АКБ-Форес” купува 84 на сто от дяловете на дружеството и фактическия притежават на земята и бунгалата.

Проблемът е, че при реституцията много от собствениците получават земя в рамките на вече приватизираните къмпинги и години наред се водят съдебни битки между "Хелио-тур-с" и отделни частни собственици.

От кабинета уточниха, че дружеството концесионер на четирите плажа ги е използвало към момента на откриване на процедурата за приватизация на “Хелио-тур-с” и придобиването му от днешното акционерно дружество.

Частният оператор се ангажира да обособи зони за санитарно-хигиенни съоръжения и питейно водоснабдяване, за спортно-развлекателни дейности, търговски обекти. Ще има и свободна зона, в която посетителите на плажа ще могат да разполагат собствени пособия. Плажовете ще имат спасителни постове и медицински пункт.

Концесионните договори ще бъдат сключени със задна дата - от момента, в който е осъществена приватизационната продажба на акции на дружествата.

Поради несъобразяване с нормативните процедури се отказва предоставянето на концесия на плажовете "Минерален басейн-Юг", "Сахара Едно" и "Сахара Две", община Варна, допълниха от пресслужбата на Министерски съвет.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?