Четирима кандидати да консултират продажбата на “Булгартабак“

Четирима кандидати да консултират продажбата на “Булгартабак“

Четири оферти са били подадени в конкурса за избор на консултант при приватизацията на “Булгартабак холдинг“, съобщиха от Агенцията за приватизация в понеделник.

Имената на желаещите да съветват държавата за продажбата на тютюневата компания ще бъдат обявени ден по-късно, след като се отворят предложенията на кандидатите. Във вторник се станат ясни и останалите срокове по процедурата.

На избрания консултант ще бъде възложено цялостно консултиране и оказване на съдействие на Агенцията за приватизация по подготовката и осъществяването на продажбата на холдинга според избрания метод за приватизация.

В конкурса бяха допуснати международни инвестиционни банки, които са сред първите 20 финансови съветници в класации, публикувани от “Мерджър Маркет“ или “Томсън Ройтерс“ в периода 2007 – 2009 г., относно Global M&A/ World Wide Rankings of M&A; Europe M&A/ Europe Ranking of M&A; CEE M&A/ Eastern Europe Ranking of M&A;

С обявяването в средата на декември 2009 г. на конкурса за консултант по продажбата на холдинга се слага началото на поредния опит за приватизация на “Булгартабак“, след приключили две неуспешни процедури в мандата на НДСВ и нестартирала такава от правителството на тройната коалиция.

Още с идването си на власт ГЕРБ заяви намерението си да продаде тютюневия холдинг, като прогнозите на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков бяха, че това може да стане до края на 2009 г. Сега очакванията са с консултанта да се реши дали дружеството ще се продава през борсата, конкурс или на търг.

След либерализацията на пазара на търговия с тютюневите изделия делът на продажбите на “Булгартабак“ намаля до 60-65 на сто, а междувременно холдингът продаде две от цигарените си фабрики. В момента с активите му са производствените дружества в София и Благоевград, преработвателно дружество в плевенското село Ясен, но най-силната му страна са лицензите за марките цигари, които заедно с двете цигарени фабрики ще формират интереса на потенциалните купувачи.

Държавата продължава да таи надежди за интерес от страна на четирите мултинационални тютюневи компании, но при конкурс, каквато се очертава предпочитаната процедура за приватизация, вероятно ще се търси и по-широк кръг инвеститори.

Споделяне

Още от Бизнес