Четирима загинаха при взрив на хеликоптер над пожар край Разлог

Военен хеликоптер МИ-17 се разби край Разлог, докато участваше в гасенето на огромен пожар, обхванал и част от Национален парк "Пирин". Загинали са и четиримата души на борда на машината, съобщиха от министерството на отбраната.

Хеликоптерът се е разбил към 9,15 ч. в четвъртък сутринта, в местността Бетоловото, на около 7 км от Разлог. Трима от загиналите са командирът на полета майор Милко Пейковски, вторият пилот кап. Николай Радулов и бордният техник Бойко Панайотов. Тримата са от поделението на летище Крумово.

Четвъртият - полк. Кирил Чемишки, е зам.шеф на пожарната в Благоевград. Той се качил на машината, за да огледа мястото на пожара.

БНР съобщи, че машината е паднала близо до група хора, участващи в гасенето на пожара. Един от тях е засегнат леко. Според очевидци, във въздуха двигателят на военния хеликоптер внезапно е заглъхнал, машината се е обърнала във с витлата надолу и е паднала върху земята. Последвал е взрив, който се е чул на около 10 километра от мястото на трагедията. Запалили са се и двата резервоара керосин. Тримата пилоти и пожарникарят са изгорели живи.

Хеликоптерът е излетял от 24-та авиобаза на летище Крумово. Той е един от двата военни хеликоптера, оборудвани миналата година специално за гасене на пожари и използвани не само в България, но и в Турция и Испания.

Хеликоптерът е бил в добро техническо състояние, съобщи пред журналисти подп. Димитър Съртонев от Корпус тактическа авиация в Пловдив. Преди излитането на машината е бил направен технически преглед, който е констатирал пълна изправност. Веднага след излитането си екипажът е поддържал постоянна връзка с 24-та авиобаза "Крумово". Подп. Съртонев съобщи, че инцидентът е бил установен първоначално от Управление на полетите на авиобазата, веднага след прекъсване на връзката с екипажа.

Около 13.00 часа от авиобаза Крумово тръгна разследваща група от 7 военни камиона с техника и прибори за нощно виждане и автобус с 40 военнослужещи, допълни говорителят на КТА. Час по-късно групата за оповестяване е информирала близките на загиналите. Първи за трагичния инцидент са научили съпругите, а след тях и близките, които живеят извън града, каза още подп. Съртонев. Военният хеликоптер участваше в гасене на пожар в района на Разлог.

При неизяснени засега обстоятелства тази сутрин машината е загубила височина и се е взривила след удар в земята от височина 70 метра.

Няколко часа екипът на Спешна помощ от Разлог не успя да стигне до мястото на катастрофата. Участници в потушаването на пожара проправяха просеки в огъня, за да изолират мястото на катастрофата.

Към 14 ч. бе съобщено, че огледът на местопроизшествието е започнал, намерена е черната кутия на хеликоптера, от която ще се разбере причината за трагичната авария.

Пожарът обхвана около 600 дка храсти и гори в Пирин

Периметърът на огъня, който бушува в района на Разлог, е изключително голям. По предварителни данни, са засегнати около 600 дка черноборова гора и храсти.

Огънят е пламнал в сряда следобед, между 16 и 17 ч., в местността Църнако. Пламъците обхванали първо ниската растителност, но бързо се разраснали и стигнали до горите наоколо. Цяла нощ огнеборци, войници, горски служители и доброволци от града и близките села са се опитвали да потушат огъня.

В четвъртък сутринта пожарът бе локализиран. Към обед кметът на Разлог и шефът на местната дивечовъдна станция обаче съобщиха, че появилия се силен вятър отново е разпалил част от загасените огнища и започнал да придвижва пламъците към местността Бетоловото на местната дивечовъдна станция, в посока на Разлог, както и към резервата "Байови дупки" в Пирин. Тази част на огнената стихия е в опасна близост до хижа "Яворов", където има туристи, съобщи БНР.

Огънят е овладян от страна на град Банско, удържат се и пламъците в посока на местността Предела, съобщи директорът на държавната дивечовъдна станция в Разлог Христо Митов. Нуждаем се от жива сила, кирки и лопати, заяви той в ефира по обед.

По същото време кметът на Разлог обясни, че най-много сили се хвърлят, да се овладее фронта на пожара в резервата "Байови дупки" на Пирин, защото е в опасна близост до стръмните склонове на планината. Там няма пътища, много е стръмно и пламне ли огънят, ще стигне чак до билото на планината, което ще бъде национална трагедия, заяви кметът на града.

Към 15 часа пожарът бе локализиран само до едно огнища в резервата "байови дупки". От дирекцията на националния парк "Пирин" съобщиха, че е осигурена защита е не се допуска разпространение на пламъците.

В гасенето са се включили близо 200 души - пожарникари от всички съседни селища, военното поделение в Банско, служителите на горските стопанства, както и доброволци от Разлог. С автобуси жители от Разлог са се извозвали до мястото на бедствието, някои дошли с личните си автомобили, за да помагат. Гражданска защита също е изпратила хеликоптер за гасенето.

Министри, военни и висши полицаи се изсипаха в Разлог

"Инцидентът с хеликоптера едва ли е заради недостиг на средства за ремонт на машината или заради липса на опит на пилотите" заяви министър Свинаров. По думите му тримата загинали военнослужещи са опитни специалисти, един от тях е бил инструктор.

Министърът на отбраната Николай Свинаров отмени посещението си в Румъния и замина за мястото на катастрофата. Министърът и началникът на Генералния щаб на Българската армия генерал Никола Колев изпратиха съболезнователна телеграма до роднините и близките на загиналите военнослужещи. Съболезнователни телеграми до близките изпратиха и президентът Георги Първанов, и шефът на парламента Огнян Герджиков. Единсвено премиерът Сакскобургготски, който е в Мадрид, не изпрати съболезнования. Според говорителя му Димитър Цонев той вероятно е уведомен от шефа на кабинета си Ради Найденов.

По лична моя заповед вертолетите се включиха в операцията по потушаването на пожара в Пирин планина, каза министър Свинаров пред журналисти.

"Не искам в този трагичен момент да давам оценки. Дадох напътствия за работата на комисията, която аз сформирах. Следствената група, начело с прокурора, е там. Черната кутия е запазена и ще бъде дешифрирана. Тогава ще имаме повече информация, каза Свинаров след като слезе от мястото на трагедията. Той уточни, че вертолетът е една от най-новите машини и е излязъл от ремонт преди три месеца.

Трудно е да се каже коя е причината за трагедията, няма никакъв формален повод. При третия тур, след като е излял водата, вместо да се издигне, вертолетът е паднал надолу, уточни министърът. Той допълни, че височината на полета е била над минималната. По правило облитането на пожари се извършвало на 30-50 метра височина, а военната машина е паднала от 70 метра.

Министърът на отбраната каза още, че е издал заповед за участието на вертолетите в операцията, след като е бил помолен от агенция "Гражданска защита" чрез министъра без портфейл Филиз Хюсменова. В подобни случаи винаги участваме и помагаме с каквото можем, допълни министърът. Министър Хюсменова също отиде на мястото на катастрофата.

В Пирин пристигнаха и министърът на вътрешните работи Георги Петканов, главният секретар на ведомството ген.Бойко Борисов и директорът на служба "Жандармерия" ген. Живко Живков. На мястото на пожара дойдоха и военноапелативният и военноокръжният прокурор на София.

Благоевградските депутатки от НДСВ Снежана Гроздилова и Марина Дикова също тръгнаха за Разлог.

Пръв на мястото на пожара кацна началникът на Главния щаб на Военновъздушните сили (ВВС) ген.Димитър Георгиев. Пред БНР той съобщи, че още няма официална версия за причината за избухването на хеликоптера и военните няма да коментират, преди да завърши проверката на специализираната комисия, оглавявана от зам. шефа на ВВС ген. Младен Казаков. Резултатите се очакват в петък сутринта.

Според експерти, ако причината за катастрофата не е неизправност на машината, има поне три версии - гъста димна завеса може да скрие релефа и пилотите късно да са видели връх, в който се е разбил хеликоптера; отново гъстия дим може да е отнел мощността на двигателите и екипажът да не е могъл да издигне машината или пък силен насрещен вятър да е попречил на маневрите.

Според началника на регионалната служба за пожарна и аварийна безопасност в Благоевград полк.Черноземски, военният хеликоптер е избухнал заради високите температури, развити вследствие на огромния огън.

Умишлен палеж е най-вероятната версия за пожар

Според експерти от земеделското министерство, възможно е пожарът да е реакция срещу засиленото присъствие на горски служители в района на Разлог, които от месец и половина извършват денонощен контрол по охрана на горите.

Най-вероятно пожарът е причинен от умишлен палеж, защото е тръгнал от няколко места едновременно, съобщи директорът на разложката дивечовъдна станция Христо Митов. Полиция разследва на място, образувано е дознание в разложкото РПУ.

По-рано през деня, като вероятни версии за възникването на пожара се появиха непредпазливост от страна на туристи, или провежданите на същото място в последните дни учебни бойни действия.

Вътрешният министър Георги Петканов отказа да коментира причините за пожара, но заяви, че трябва да се вземат още по-сериозни мерки срещу бракониерите на дървесина, които изсичат около 3 дка гори в Разложко на ден. От земеделското министерство бяха категорични, че бедствието е причинено умишлено. По-късно екоминистърката Долорес Арсенова каза пред БНР, че все още няма доказателства за умишлено предизвикан пожар. Създадена е комисия, която ще уточнява щетите, нанесени на парк "Пирин". Министър Арсенова изрази надежда, ако се докаже все пак, че пожарът е бил умишлен, причинителят му да стане известен.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?