Четирима загинали при катастрофа на руски военен хеликоптер в Чукотка

Четирима загинали при катастрофа на руски военен хеликоптер в Чукотка

Хеликоптер Ми-8 на руските въоръжени сили се разби вчера при учения на летище в руския Далечен изток. Загинали са всичките четирима души на борда, съобщиха местните власти, цитирани от Франс прес.

В машината е имало трима души екипаж и един механик, посочи в профила си в Инстаграм губернаторът на Чукотска автономна област Роман Копин. Причина за катастрофата може да е техническа неизправност, уточни в комюнике той.

Вертолетът се е разбил към 14 ч. местно време при пробен полет на гражданското и военно летище в Анадир, главния град на автономната област.

Чукотка се намира в далечния североизток на Русия. По площ областта е по-голяма от Франция, но на територията ѝ живеят само около 50 000 души.

"За жителите на Чукотка този вид събития са истински шок. Военни самолети и вертолети неведнъж са помагали на населението в района ни", отбеляза Копин.

Това е втори инцидент с хеликоптер Ми-8, завършил с жертви. На 19 май пак такава машина на руските ВВС се разби в района на Москва, при което загина целият екипаж.

Ми-8 е многоцелеви хеликоптер, който се използва както за военни цели, така и за цивилен транспорт. Най-големите модели могат да превозват до 32-ма души.

Катастрофите с хеликоптери и малки самолети в Сибир и руския Далечен изток са често явление. Те са обичайно транспортно средство в тези райони, където трябва да се изминават огромни разстояния между населените места.

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?