Четирима загинали при катастрофа на руски военен хеликоптер в Чукотка

Четирима загинали при катастрофа на руски военен хеликоптер в Чукотка

Хеликоптер Ми-8 на руските въоръжени сили се разби вчера при учения на летище в руския Далечен изток. Загинали са всичките четирима души на борда, съобщиха местните власти, цитирани от Франс прес.

В машината е имало трима души екипаж и един механик, посочи в профила си в Инстаграм губернаторът на Чукотска автономна област Роман Копин. Причина за катастрофата може да е техническа неизправност, уточни в комюнике той.

Вертолетът се е разбил към 14 ч. местно време при пробен полет на гражданското и военно летище в Анадир, главния град на автономната област.

Чукотка се намира в далечния североизток на Русия. По площ областта е по-голяма от Франция, но на територията ѝ живеят само около 50 000 души.

"За жителите на Чукотка този вид събития са истински шок. Военни самолети и вертолети неведнъж са помагали на населението в района ни", отбеляза Копин.

Това е втори инцидент с хеликоптер Ми-8, завършил с жертви. На 19 май пак такава машина на руските ВВС се разби в района на Москва, при което загина целият екипаж.

Ми-8 е многоцелеви хеликоптер, който се използва както за военни цели, така и за цивилен транспорт. Най-големите модели могат да превозват до 32-ма души.

Катастрофите с хеликоптери и малки самолети в Сибир и руския Далечен изток са често явление. Те са обичайно транспортно средство в тези райони, където трябва да се изминават огромни разстояния между населените места.

Споделяне

Още от Свят

Какво да се прави при бързото разрастване на коронавирусната зараза?