Четвърт милион австралийци бяха призовани да се евакуират заради пожарите

Четвърт милион австралийци бяха призовани да се евакуират заради пожарите

Властите в Австралия призоваха близо четвърт милион души да напуснат в петък домовете си и подготвиха военни подкрепления на фона на високи температури и променливи ветрове, които продължават да разпалват горските пожари по източното крайбрежие, предаде Ройтерс.

В някои части на страната се очакват температури доста над 40 градуса по Целзий, съчетани с бурни ветрове, което заплашва да засили пожарите, оставили вече хиляди хора без подслон.

Опасенията от сливането на два огромни пожара в планински район на границата между щатите Виктория и Нов Южен Уелс в Югоизточна Австралия днес станаха факт - двата пожара се сляха в един с площ от близо 600 000 хектара.

Бедственото положение в района е удължено с 48 часа. Има разпореждане за евакуация на населението в районите, граничещи със щатите Виктория и Нов Южен Уелс.

Регионалният премиер на Нов Южен Уелс Гладис Береджиклян съобщи, че на територията на щата има над 130 пожара, като около петдесет са извън контрол.

Продължиха протестите на хиляди хора в Сидни и Мелбърн, които настояват правителството на консерваторите да засили борбата срещу глобалното затопляне и да прекрати безусловната си подкрепа за въгледобивната промишленост, допринесла значително за икономическия възход на страната, но и за влошаване на екологичната ситуация. "Променете политиката, не климата", пишеше на един от транспарантите.

Според експерти сегашната криза е предизвикала безпрецедентна в историята на страната кампания на дезинформация, включваща ботове (софтуер, който изпраща автоматични съобщения) в подкрепа на идеята, че пожарите не са свързани с глобалното затопляне.

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?