Четвърт милион лева се “хвърлят на вятъра” за безопасност по пътищата

Изкърпват аварийно 10 000 кв.м дупки, необятен брой ще чакат по-добро време

Четвърт милион лева се “хвърлят на вятъра” за безопасност по пътищата

Около 250 хил. лв. ще бъдат изхарчени за аварийно изкърпване до края на март на 10 000 кв.м дупки по републиканските пътища, които се появиха след тежката зима. Те ще бъдат запълнени със студена смес и ремонта няма да издържи повече от два-три месеца. На практика това са пари, които ще хвърлим на вятъра, но е важно да гарантираме безопасността по пътищата, каза министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.

След затоплянето на времето, от април ще се премине към по-трайно решение на проблема – кърпене на дупките с топла смес. За целта са предвидени 20 млн. лв. от бюджета на пътната агенция. За сравнение София е планирала да даде 26 млн. лв. за запълване на дупки по улиците, при условие че те са около четири пъти по-малко като километри спрямо над 20 000 км републикански пътища.

Броят на дупките по пътищата е необятен, така че парите няма да стигнат за изкърпването на всичките, каза председателят на управителния съвет на пътната агенция Лазар Лазаров. Той не се ангажира за колко дупки ще стигнат парите.

Приоритет ще са магистралите и първокласните пътища, посочи министър Павлова. Около 3000 кв.м ями, основно по магистрала “Тракия” вече са запълнени, отчете тя.

Санкциите за 765 000 лв. от зимното чистене също отиват за кърпене на дупки

Наложените от пътната агенция санкции за около 765 хил. лв. на фирмите от зимното чистене също ще отидат за пълнене на дупките, посочи министър Павлова.

Новите глоби на фирмите са за 360 хил. лв. Те са наложени за непочистени пътища през януари от снега на компании, поддържащи девет области – Русе, Смолян, Стара Загора, Пловдив, Плевен, Перник, Бургас, Пазарджик и Кюстендил. Отделно е санкционирана и държавната “Автомагистрали” със 73 хил. лв. заради непочистената магистрала “Хемус” край София.

Най-голямо е наказанието за обединението “Пътно Поддържане Русе”, което е глобено със 165 хил. лв. На практика не само не им плащаме, но ги караме да върнат и половината от сумата, която е трябвало да получат, каза министър Павлова.

С 50 хил. лв.е наказана и “Стройинженеринг 94” заради непочистването на магистрала “Струма” от Перник до Долна Диканя. Това е втора санкция за фирмата, която предишния път беше глобена с над 94 хил. лв. заради липсата на техника и материали.

Сред наказаните има и похвалени с благодарствени писма за добре свършена работа. Такъв е случаят с обединението “Пътно поддържане 2010”, което чисти област Кюстендил. То е глобено с 3350 лв. Областният управител е изпратил до шефа на пътната агенция благодарствено писмо за добрата работа на фирмата, каза Лазаров. Според него обаче това е субективен критерий, а обективният бил в показателите.

Сред наказаните обаче липсват фирми, отговарящи за участъци, където имаше проблеми с чистеното на снега, а хора закъсаха в преспите. Наказания не са наложени за чистенето в Софийска област, където още при първия снеговалеж основните пътища в Златарица останаха непроходими. Пътят до Копривщица също дълго време не беше разчистен, проблеми имаше и при Своге.

Няма наказания и за непочистени пътища в Ловешко, където няколко села останаха дни наред недостъпни. Няма наказания и в Силистра, където също имаше проблеми с придвижването.

Според министър Павлова тепърва предстоят санкции на още фирми, защото не всички още са отчели свършената работа.

За ремонти на свлачища и мостове още 15 млн. лв.

Още 15 млн. лв. са предвидени за аварийни ремонти на свлачища, срутища и мостове. С тези пари ще бъдат ремонтирани около 80 обекта, каза министър Павлова. Състоянието на тези съоръжения също пострада сериозно заради тежката зима.

С парите ще бъдат оправени обекти в Пирин и Родопите. През лятото пък ще се направи бетонна дига в коритото на река Струма в района след Симитли за да не се подкопава пътя. Преди две години той беше разрушен от придошлите води на Струма. Ще бъдат ремонтирани и мостове в Хасковска област.

Още 24 млн. лв. по оперативна програма “Регионално развитие” ще бъдат дадени за 28 общински проекта за мерки по предотвратяване на наводнения.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес