Четвъртият жив член на клетката атентатори в Каталуния е на свобода под съдебен надзор

Четвъртият жив член на клетката атентатори в Каталуния е на свобода под съдебен надзор

Четвъртият жив член на джихадистката клетка, извършила атентатите в Каталуния миналата седмица, бе пуснат на свобода под съдебен надзор, предаде Франс прес, като цитира говорител на Националния съд.

Салх ел Кариб, който е имал таксифон (пункт за поръчка на такси по телефона) в градчето Рипол, бе държан в ареста четири дни. Той ще трябва да предаде паспорта си и да се явява в съда всяка седмица, докато продължава следствието. "Уликите не ми дадоха възможност да установя достатъчно солидни основания за мярка за неотклонение временен арест", каза съдията Фернандо Андреу.

Следствието обаче ще трябва да разкрие какъв е бил евентуалният принос на Салх ел Кариб в организацията на атентатите. Съдията каза, че с кредитната си карта той е купил на Дрис Укабир самолетен билет за Мароко. Той уверил, че така му е направил услуга и че си е получил обратно парите в брой.

Други двама членове на клетката - Дрис Укабир и Мохамед Хули Шемлал - бяха обвинени във вторник в терористични убийства и остават в ареста. Третият заподозрян - Мохамед Аяла, бе пуснат на свобода под съдебен надзор, тъй като обвиненията срещу него са относително леки.

Междувременно каталунската полиция установи самоличността на втория загинал във взрива в къща в град Алканар, използвана като скривалище и място за производство на експлозиви от терористите, предаде Асошиейтед прес. Жертвата е Юсеф Аяла, брат на Мохамед Аяла и на Саид Аяла, един от загиналите терористи в Камбрилс.

В експлозията в Алканар загина и имамът, радикализирал, членовете на терористичната група. Ранен беше и един от задържаните за атентатите в Каталуния.

В нападенията в Барселона и Камбрилс бяха убити 15 души, а 120 бяха ранени. Четирима терористи от групата, наброяваща 12 души, бяха арестувани. Останалите загинаха в експлозията в Алканар или бяха ликвидирани от полицията.

Споделяне

Още от Европа