Чили въведе данък върху въглеродните емисии

Чили въведе данък върху въглеродните емисии

Президентът на Чили Мишел Бачелет обнародва закон за облагане с данък на компаниите, които са източници на емисии на въглероден диоксид, съобщи в събота ”Ройтерс”. Въглеродният данък се въвежда за първи път от южноамериканска държава.

Данъкът е насочен основно към топлоелектрическите централи с мощност от 50 мегавата. Тези предприятия ще трябва да плащат по 5 долара на тон въглероден диоксид. Централите, захранвани с биомаса или по-малките централи ще бъдат освободени от данъка.

Новият данък има за цел да накара производителите на електроенергия поетапно да преминат към чисти енергийни източници и така страната да намали емисиите си на парникови газове. Чили иска да намали до 2020 година тези вредни емисии с 20 процента спрямо нивата от 2007 г.

По-рано тази година Мексико наложи данък върху продажбата на някои фосилни горива. Данъкът е 3 долара за тон въглероден диоксид. В тази страна компаниите обаче мога да използват въглеродни кредити, за да намалят дължимите от тях суми. Подобна оферта не се предвижда в Чили.

Споделяне

Още от Бизнес