Чилова прекръсти Музикалния театър на “Стефан Софиянски”

Министърът на културата и туризма Нина Чилова прекръсти Музикалния театър на името на столичния кмет Стефан Софиянски. Това стана в петък, когато по време на парламентарния контрол, в отговор на въпрос за продажба на имоти на подопечното ѝ ведомство на безценица, Чилова заизрежда реставрирани културни институции. Сред тях тя нареди Музикалния театър “Стефан Софиянски”, който всъщност е кръстен на името на Стефан Македонски.

Министърът на кулутрата и туризма отбеляза, че Агенцията за вътрешен финансов контрол е извършила проверка за управлението на имуществото на Министерството на културата и туризма. Данните показали, че за периода 2001 г. - 2004 г. са инвестирани 23 898 518 лева за ремонт и реконструкция на имотите на ведомството. През 2004 г. били отпуснати 8,993 млн. лева. От тях за паметниците на културата били заделени 359 хил. лв., 932 000 лв. - за ремонт на училища.

167 хил. лв. са били предназначени за реконструкция на Музикалния театър "Стефан Софиянски", каза Чилова. 927 хил. лв. за отделени за ремонт на Народния театър "Иван Вазов", 116 хил. лв. – за бургаския Драматичен театър, 122 хил. лв. – за смолянския Драматичен театър, 100 хил. лв. - за столичиня Театър "Българска армия", и 84 хил. лв. - за Драматичния театър в Благоевград.

За тази година от бюджета на Министерството на културата и туризма са предвидени 6 104 400 лв. за реставрация на културни паметници и реконструкция на театри, каза Чилова.

Споделяне

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?