Чистка в Северна Корея, президентът и премиерът са сменени

Доналд Тръмп е готов за нова среща с Ким Чен-ун

Чистка в Северна Корея, президентът и премиерът са сменени

Парламентът на Северна Корея е избрал нов формален държавен глава и нов премиер на страната, съобщи Ройтерс, като се позовава на местните държавни медии.

За председател на Президиума на Върховното народно събрание е бил избран Чхуе Рьон-хе, който замества на поста Ким Йон-нам. Формално държателят на поста е смятан за държавен глава на Северна Корея и обикновено представлява страната на дипломатически събития, въпреки че според експертите реалната власт е съсредоточена в ръцете на лидера Ким Чен-ун, предава БТА.

Ким Йон-нам, роден през 1928 г., беше един от най-дълго задържалите се висши държавни представители. Той заемаше поста от 1998 г.

Наследникът на поста му Чхуе в миналото е бил подложен на "превъзпитание", но през последните години изглежда придобива все по-голямо влияние, след като през октомври 2017 г. беше включен в могъщата партийна Централна военна комисия.

Според южнокорейското разузнаване той стои зад наказанието на генерал Хван Пьон-со, някога един от най-доверените съветници на Ким Чен-ун.

Чхуе Рьон-хе е роден през 1950 г. Той беше един от най-влиятелните държавни функционери в Северна Корея като ръководител на организационния и управленски отдел на Корейската трудова партия. Бил е заместник-председател на младежкия съюз на Ким Ир-сен през 80-те години, водил е младежки делегации в Китай, Русия, Япония, Либия и Гърция и лично е познавал Ким Чен-ир, бащата на Ким Чен-ун в продължение на 50 години.

Чхуе Рьон-хе е и един от тримата високопоставени севернокорейски представители, срещу които през декември САЩ обявиха санкции заради подозрения за нарушения на човешките права.

Северна Корея сменя и правителствения си ръководител. Досегашният премиер Пак Пон-джу беше на поста от 2013 г. и според анализ на сайта "Ен Ка Нюз" (NK News) е ръководил процеса на "радикална реформа" на икономиката, който ѝ е позволил да оцелее при санкциите. Сред реформите беше отслабването на контрола върху държавните предприятия, даването им на по-голяма свобода на пазара и търсене на частни инвестиции.

Малко е известно за приемника му - Ким Дже-рьон, но позицията му ще бъде ключова за все по-интензивните усилия на Ким Чен-ун в областта на икономическото развитие.

Очаквано севернокорейската информационна агенция КЦНА съобщава, че Ким Чен-ун е бил преизбран за председател на Държавния съвет.

Междувременно световните агенции съобщиха, че американският президент Доналд Тръмп е готов за нова среща със севернокорейския лидер Ким Чен-ун след считаната за провал среща в Ханой. Тръмп обявил това по време на среща с южнокорейския си колега Мун Дже-ин. 

Американският президент обаче уточнил, че наложените санкции на КНДР остават в сила. Пхенян се надява на облекчаването им, но не е предприел стъпки за премахване на ядрени обекти.

Южнокорейският президент Мун Дже-ин приема срещата в Ханой не като провал, а необходима стъпка от дълъг процес.

В началото на април американският държавен секретар Майк Помпео обяви, че се надява на следваща среща на високо равнище САЩ-Северна Корея.Той добави, че е имало по-нататъшни разговори с КНДР след неуспешната среща на върха във Виетнам през февруари.

В края на март стана ясно, че американският президент Доналд Тръмп е поискал Северна Корея да предаде на САЩ ядреното си оръжие.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?