Чистката на военния министър стигна и до предшественика му Тодор Тагарев

МО твърди, че е пренаписвал скъпите армейски проекти

Тодор Тагарев, сн: БГНЕС

Служебният вицепремиер и военен министър Стефан Янев е уволнил и директора на Института по отбрана Тодор Тагарев. От Министерството на отбраната обясниха пред Меdiapool, че Taгарев е освободен заради "подмяна на тактико-техническите задания" на проектите за закупуване на нов тип изтребител и бронирани машини за Сухопътните войски.

Освен това от МО твърдят, че заради института са били забавени и други армейски проекти.

Тагарев бе министър на отбраната в служебния кабинет на Марин Райков и дългогодишен експерт в сектора. Той бе назначен за шеф на Института по отбрана от бившия военен министър Николай Ненчев. Тагарев бе подложен на серия атаки от среди, близки до БСП, които го обвиняваха, че тласка два от най-скъпите проекти от модернизацията на армията в определена посока, като променя заложените в тях изисквания.

Очаква се сделката за новите изтребители да излезе най-малко 1.5 млрд. лева, а тази за нови бронирани машини - над 1 млрд. лева. Първата се подготвяше от президента Румен Радев, докато беше командир на военната авиация, и е в най-напреднала фаза.

Участие в подготовката на проектите има и Институтът по отбрана, като в длъжностнaта характеристика на директора му влиза и работа по тях.

В същото време проектите се подготвят в традиционната за МО пълна секретност, която отваря врата за различни спекулации по темата.

С отстраняването на Тагарев служебният вицепремиер и военен министър Стефан Янев на практика вече "овладя" всички ключови постове в министерството. След идването си той смени шефовете на ключови дирекции и търговски дружества.

Освен това служебният кабинет и президентът Румен Радев смениха и най-висшия военен, като за началник на отбраната назначиха досегашния командир на Сухопътните войски Андрей Боцев, а мандатът на най-висшия чиновник в МО – постоянния секретар Добромир Тотев - изтече и той бе освободен.

В петък ГЕРБ призова служебното правителство да спре всички "политически уволнения и назначения".

Обръщаме се и към президента Румен Радев да вземе отношение по продължаващото безпринципно кадруване от страна на служебния кабинет, се казва още в декларацията.

Споделяне

Още по темата

Още от България