Тодор Тагарев: МО е блокирано заради кадровата чистка

Тодор Тагарев, сн. БГНЕС
Министерството на отбраната на практика е блокирано – всички хора на ключови позиции бяха сменени, коментира Тодор Тагарев, който миналата седмица бе уволнен като директор на Института по отбрана.
 
От Министерството на обраната съобщиха, че той е освободен  заради ”подмяна на тактико-техническите задания” на проектите за закупуване на нов тип изтребител и бронирани машини за Сухопътните войски.
 
”В заповедта ми не пише нищо такова. Вероятно ще потърся защита на своите права, тази заповед ще падне елементарно”, каза Тагарев пред бТВ.
 
По думите му той бил извикан от служебния военен министър Стефан Янев в кабинета му, не му дал обяснение защо и просто му връчил заповедта за уволнение.
 
”Говорих с Янев три пъти, аз нямах никакви проблеми с него. Очевидно той има проблеми с начина, по който функционира министерството, но прокарването на тези негови виждания са дори агресивни", каза Тагарев.
 
Той заяви, че за последните 20 години не е имало подобна чистка в МО.
 
Тагарев бе министър на отбраната в служебния кабинет на Марин Райков и дългогодишен експерт в сектора. Той бе назначен за шеф на Института по отбрана от бившия военен министър Николай Ненчев. 
 
С отстраняването на Тагарев служебният вицепремиер и военен министър Стефан Янев на практика вече "овладя" всички ключови постове в министерството. След идването си той смени шефовете на ключови дирекции и търговски дружества.
 
Освен това служебният кабинет и президентът Румен Радев смениха и най-висшия военен, като за началник на отбраната назначиха досегашния командир на Сухопътните войски Андрей Боцев, а мандатът на най-висшия чиновник в МО – постоянния секретар Добромир Тотев - изтече и той бе освободен.
 
В петък ГЕРБ призова служебното правителство да спре всички "политически уволнения и назначения".
 
Обръщаме се и към президента Румен Радев да вземе отношение по продължаващото безпринципно кадруване от страна на служебния кабинет, се казва още в декларацията.
Споделяне

Още по темата

Още от България