Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Човешките права у нас се погазват грубо

47 коментара
Човешките права у нас се погазват грубо

Първата година от членството на България в Европейския съюз е белязана със застой в защитата на правата на човека, а в някои сфери дори с връщане назад. Това сочи докладът на Българския хелзински комитет (БХК) за правата на човека у нас през 2007 година, който бе представен в понеделник.

Докладът отчита, че във властовите институции продължава да се шири цинично и равнодушно отношение към защитата на правата на човека. То се усилва и от факта, че Европейската комисия вече не наблюдава правозащитната ситуация у нас, откакто сме членове на ЕС. Според документа е налице нежелание на правозащитните органи да разследват ефективно и да наказват виновните за случаите на смърт при прекомерна употреба на сила от страна на полицията.

Състоянието на грижата за децата е определено като "катастрофално", а за неутрализирането на многобройните екологични и социални протести се използва груба сила. Жените остават дискриминирани и продължават да имат по-ниско заплащане и по-лоша работа от мъжете. Докладът констатира, че и правото на свобода на изразяването също е било сериозно нарушавано през миналата година.

Полицейският произвол продължава

През миналата година е продължила практиката на употреба на сила от полицейски служители по време на задържането или в полицейското управление. Изследване на БХК от края на миналата година, проведено сред 140 лишени от свобода в затворите в Пловдив, Плевен, Белене и Бобовдол, показва, че 17,1% от анкетираните се оплакват от проявено насилие при задържането им. Жертва на насилие в полицейското управление пък са станали 22,9% от анкетираните. Делът на лишените от свобода, които се оплакват от малтретиране по време на задържане, е намалял с 3% спрямо предходната 2006 година, но за сметка на това се е увеличил с 2% делът на тези, които се оплакват от насилие в полицейските управления.

От БХК съобщиха, че Юрий Ленев, който беше оправдан за убийството на бившия премиер Андрей Луканов, е завел дело срещу България в Европейския съд за правата на човека в Страсбург с тяхна помощ. Делото е заради изтезанията, чрез които са били изтръгнати самопризнанията му по делото "Луканов". На 15 март миналата година Върховния касационен съд потвърди постановената от Софийския апелативен съд оправдателна присъда за няколко души по обвинения за убийството през 1996 година на бившия министър-председател Андрей Луканов. Тогава съдът прие, че обвиняемите са били обект на физическо насилие, очевидно насочено към психическо въздействие за изтръгване на самопризнания. Самият Ленев е бил незаконно задържан през 1999 година във вила на МВР в Копривщица, известна като "Къща на ужасите", където е бил изтезаван, за да направи самопризнания, че е участвал в убийството на Луканов. Затова сега той съди държавата в Страсбург.

През 2007 година Европейският съд по правата на човека е постановил няколко решения, с които е осъдил България за нарушаване на забраната за нечовешко и унизително отношение.

В няколко случаи през изминалата година полицаи са употребили прекомерна сила срещу групи хора при масови акции. През февруари неколцина участници в екологични протести в центъра на София, са бити и обиждани от полицаи, изпратени да разпръснат протеста. В началото на юли полицаи пребиват миньор по време на протест на международен път близо до минния комплекс "Марица Изток". В средата на юли пък полицаи са упражнили масов побой на роми в един от ромските квартали на Велико Търново. Сред случаите на полицейско насилие от Българския хелзинкски комитет отбелязват и побоя над журналиста от в. "Експрес" Емил Иванов през май миналата година до Съдебната палата, където при засилена полицейска охрана показания за делото за убийството на Милчо Бонев – Бай Миле даваше Младен Михалев - Маджо. От комитета цитираха две решения на Европейския съд за правата на човека през 2007 година, в които България е осъдена за това, че полицаи, разследвани за убийство, са получили минимални присъди и след това са продължили да работят в системата на МВР.

Насилие срещу психичноболни, непризнаване на проблема в домовете за деца

Докладът на БХК отчита, че дискриминацията към хората с психични увреждания в институциите продължава. В комитета са постъпили множество сигнали от лица от близки на лица с психични заболявания, че върху тях е упражнено насилие в социални институции и психиатрични болници.

Докладът отчита, че няма координация между централната изпълнителна власт и местната. Все още на местно ниво се предпочита лицата с тежки увреждания да останат изолирани, невидими за обществото. Често срещано явление е и директното блокиране на усилията на физически лица и организации, които искат да помогнат на хората с психични заболявания. Един от драстичните примери в това отношение е за жена, която се е оплакала в БХК, че е предоставила на неправителствена организация собствената си къща близо до Габрово за изграждане на защитено жилище за хора с психични разтройства. Идеята обаче не само не била одобрена от местната власт, но дори тамошната управа открито я бойкотирала по всички възможни начини.

От БХК отчитат, че децентрализацията на домовете за деца, осъществена в началото на 2007 година, е оказала негативно влияние върху грижата за децата, защото е била неподготвена и необмислена. Общините не са били готови да поемат управлението на домовете, а още по-малко да ръководят реформата в тях в посока деинституционализация.

В доклада се посочва още, че домовете за медико-социални грижи за деца, са най-консервативни и в тях не е започнал дори диалог за реформа. Те продължават да са на подчинение на Министерството на здравеопазването и да приемат най-много изоставени деца. Все още не се полагат смислени усилия за превенция на изоставянето на деца от родилки, за да се стесни входът към всички детски институции.

От БХК отбелязват, че дори след филма на BBC за нечовешките условия в дома за деца в Могилино, който предизвика широк обществен отзвук, Министерството на труда и социалната политика продължава да не признава проблема с този тип домове. Според доклада не се отделя необходимият финансов, човешки и експертен ресурс за задълбочен анализ на състоянието на децата в домовете, за оценка на потребностите им, за предоставяне на комплекс от услуги за тях, които да спомогнат за равноправното им участие в обществото.

У нас има 8 600 деца в специализирани институции и 6 200 души, които се грижат за тях, като на ден за всяко дете държавата отделя между 10 и 22 лева.

Бум на протести и граждански арести

От БХК отчетоха, че най-активни при разнообразните протести през годината са били природозащитниците. Въпреки мирните начини на изразяване на протест от тяхна страна обаче, полицията е била изключително активна в тяхното задържане. При протеста на на 2 юли, когато над 2000 души блокираха кръстовището на Орлов мост срещу отмяната на статута на на природен парк "Странджа" от Върховния административен съд, полицията е задържала 37 души, от които четирима непълнолетни. БХК е обжалвал осем заповеди за задържане на еколози като по шест от тях съдът се е произнесъл, че задържането е незаконно. След този протест последваха няколко други, които бяха също така разпръснати от полицията, често чрез свръхупотреба на сила.

При разпръсване на масов синдикален протест на миньори в Гълъбово на 4 юли се е стигнало до тежко полицейско насилие над един от участниците. Според МВР миньорското шествие се опитало да пробие сила полицейския кордон, за да блокира шосе. Телевизионните кадри обаче опровергават тази теза и ясно показват, как двама служители на реда са хванали здраво протестиращ миньор, докато трети удря главата му в бетонна настилка. Използван е и сълзотворен газ.

Правото на свободно изразяване е сериозно погазено

Докладът на БХК отчита, че правото на свободно изразяване е било сериозно погазено през изминалата година. В подкрепа на тази теза се посочват уволненията с очевиден цензурен мотив на журналисти. Даже в органа на на Съюза на българските журналисти в. "Поглед" е имало такива, а Румен Леонидов и Тодор Токин за последните две-три години са се оказали рекордьори по брой на уволненията – по пет.

В доклада на БХК се посочва, че Съветът за електронни медии (СЕМ), композиран от хора, близки до управляващите, в редица случаи е действал безпринципно и в угода на властите. В много случаи той е отказвал да осъществи мониторинг на частните и обществени оператори за спазване на Закона за радиото и телевизията. Според документа показателен за конюнктурното поведение на регулатора през годината са били и конкурсите за генерални директори на БНТ и БНР.

Като друг важен проблем се отчита и намесата на полицията в свободата на разпространение на информация по Интернет. През юли полицията на няколко пъти е привиквала блогъри заради информация, която са публикували на личните си интернет страници във връзка с предстоящи протести.

В същото време обаче държавните органи не се интересуват от антисемитските и антималцинствени послания, които се изливат всекидневно от ефира на телевизия "Скат".

Плачевни резултати в защитата на човешките права

Като цяло докладът на БХК отчита плачевни резултати в гарантирането на човешките права в различните сфери на обществения живот. Тревожно остава състоянието на местата за лишаване от свобода. Дискриминация по различни белези се наблюдава и на работното място.

Плачевно е сътрудничеството на България с международните органи за защита на правата на човека и особено с този на ООН. Както и през 2006 година България продължава да е в системата на Съвета на Европа с най-много закъснели доклади и отчети по изпълнението на различни правозащитни договори от системата на ООН.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

47 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. наблюдател
  #48

  Защо всички плачете като вдовица за ...мъж.Кой е виновен,че е такава ситуацията?-Всички ние,защото:-1.Не гласуваме почти 70%.2.Когато гласуваме ,като овце,пускаме бюлетината за този,който са ни написали.3.Когато е необходимо да протесктираме,не отиваме на площада/изключение-само когато ни плащат/и си казваме"а,бе ,и този път нищо няма да стане-защо да се мъча..".4.Гледаме в канчето на съседа и си казаме-".. не сакам да съм добре,сакам Вуте да е зле."Псуваме еврейте за щяло и нещяло,а те казват-"Трябва да направя както Моше-да забогатея",не казват-"На Моше да е зле".И освен всичко-ние си създадохме този елит и трябва ние да го махнем,ако трябва и с АК.

 2. ВИКТОР
  #47

  http://bulgarianvideo.blogspot.com/search/label/Bulgarian%20life

 3. журналист
  #46

  Мрачна картина, но справедлива.

 4. 17
  #45

  Цитат: Както и през 2006 година България продължава да е в системата на Съвета на Европа с най-много закъснели доклади отчети по изпълнението на различни правозащитни договори от системата на ООН.---17 (коментар - между буквите!) - с най-много закъснели ДОКЛАДИ и ОТЧЕТИ (така би следвало да е)...Такааааа.... Кво ви казвам аз - тез бюрократи само доклади пишат и си разменят и водят социалистическо сървнование кой по-голям доклад ще напише и кой-наъ първи ще го напише...Спори им работат - да знайте! Амазония я презполвиха с тех доклади...17

 5. Крум
  #44

  с правораздаването и МВР. И с управлението на БСП и Първанов

 6. imenit
  #43

  ami tozi komitet e s mnogo samnitelna obektivnost!

 7. Katia
  #42

  БХК е една от малкото организации в България,които си вършат съвестно работата!Имах възможност да наблюдавам как работят (във връзка с проблемите на децата в домовете) и съм силно впечатлена от професионализма им.

 8. sensini
  #41

  tova mu se vika rusifikaciq...

 9. njakoj
  #40

  когато комунистите са на власт за какви човешки права изобщо може да става дума????????

 10. z
  #39

  навсякъде ченгета бият...

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.